Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gårdsförsäljningen – inget hot mot folkhälsan

En avgörande förutsättning för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol har hela tiden varit att det inte får hota Sveriges möjligheter att behålla Systembolaget och att det inte skulle få några negativa konsekvenser på folkhälsan.

De remissinstanser som har stor kompetens att avgöra den EU-rättsliga delen är överens med utredaren att liggande förslag inte kommer att leda till att EU tvingar Sverige att släppa på Systembolagets monopol.

Så då till frågan om gårdsförsäljning skulle påverka folkhälsan genom att supandet skulle öka.

Den verklighet de flesta svenskar lever i är att tillgången till alkohol är obegränsad.

Den olagliga försäljningen av alkohol hämtad i Tyskland är tyvärr etablerad även så långt upp som i Gästrikland. Sedan något år tillbaka är det fritt fram att beställa alkohol via internet. Systembolaget har långt framskridna planer på att köra hem spriten till den som inte kan ta sig till Systembolaget.

Att som Folkhälsoinstitutets generaldirektör hävda att det skulle leda till en fördubbling av den alkoholrelaterade dödligheten och alkoholrelaterad misshandel stärker tyvärr inte Folkhälsoinstitutets trovärdighet. Att någon från Sandviken åker till Jädraås och efter en rundvandring och föreläsning köper en flaska god men dyr Jädraöl kommer inte att påverka vare sig misshandel, dödlighet eller sjukskrivning.

Den forskningsrapport från Folkhälsoinstitutet som åberopas bygger på en analys av vad som skulle hända om 500 nya försäljningsställen utan begränsningar i försäljningsvolym skulle etableras i Sverige. Intressant men inte särskilt relevant då förslaget bygger på starka försäljningsbegräsningar, både i form av volym och i att försäljning ska ske i anslutning till en rundvandring eller föreläsning.

Om Sveriges lokala producenter fullt ut skulle utnyttja sin rätt enligt förslaget skulle det leda till en ökad konsumtion med ett glas vin per vuxen och år.

Om vi här i Gästrikland har vår fulla rätt att åka till Tyskland och proppa bilen full med alkohol liksom att via internet beställa mycket stora mängder billig sprit kan vi också av makthavarna anförtros möjligheten att göra en lördagsutflykt till Jädraås för att köpa en flaska öl eller två.

Lars Beckman, M

Anders W Jonsson, C

Riksdagsledamöter,

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel