Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gärna debatt om Konstcentrum– men inte smutskastning

DEBATT: Camilla Dal skriver i en debattartikel om kulturpolitiker på dubbla stolar.

Avsättningen av Konstcentrums chef Anna Livion Ingvarsson uppges vara en ren personalfråga och Gävle kommun låter ingen skugga fall över själva verksamheten. Men det är också en trend att landets konsthallar ifrågasätts från politiskt håll, vilket även sker i Gävle.

Miljöpartisten Kiki Larsson, ledamot i kultur- och fritidsnämnden som har visst inflytande på regionens kulturliv även utanför politiken, har i kommentarer på Facebook applåderat det som nu skett, rackat ner på Konstcentrums verksamhet, fört fram rena felaktigheter och nedvärderat Konstcentrums personal. Det är förfärande med tanke på hennes ställning och svärtar ytterligare ner bilden av Gävle. Debatt ska vi ha, men smutskastning och faktaförvanskning är oacceptabelt och gagnar ingen.

Larsson har även tidigare kampanjat mot Konstcentrum, samtidigt som hon haft politiska uppdrag. För fyra år sedan ville Konstcentrums vänförening styra verksamheten bort från den samtidskonst de kallade elitistisk och smal. Styrelsen, där Larsson satt, avgick med buller och bång när de inte fick som de ville.

Är det lämpligt att politiker genom styrelseuppdrag har inflytande över samma verksamhet de beslutar om och hur rimmar det med principen om armlängds avstånd? Detta brukar av någon anledning inte diskuteras i Gävle, men det betyder inte att frågan inte är av vikt. Vid sittande på dubbla stolar kan jävssituationer lätt uppstå. Borde inte blotta risken för indirekt och otillbörlig (politisk) styrning räcka för att avstå?

Gävle har åter hamnat på kartan med en skräll. Saken måste givetvis utredas ordentligt, sedan är frågan hur förnyat anseende kan upprättas. Kommer det att gå att rekrytera kompetent personal? Kommer konstnärer i Sverige och andra länder att vilja samarbeta? Hur är tanken att verksamheten ska bedrivas på längre sikt, kommer uppdraget att stå fast?

En stad som Gävle behöver influenser utifrån, inte minst på kulturområdet, influenser som kan motvikta kotteriernas förflackande makt och en traditionell, inrotat borgerlig smak. All kultur kan inte stryka medhårs. Den ska inte heller vara instrument för ekonomisk makt och nytta.

Vi behöver den samtida kulturen i hela dess bredd, för dess egen skull. Annars dör kulturen ut. Kulturens roll i en föränderlig värld måste också betonas. Vi behöver få tillfälle att möta det vi ännu inte förstår och lära oss hantera det. Vi behöver uppleva fantasins lycka och samtidigt hålla berättelserna om oss själva levande. Det är ytterst att hålla vår mänsklighet vid liv.

Här har Konstcentrum spelat en stor och viktig roll och jag hoppas att det ska bli så även i framtiden.

Camilla Dal

är kulturskribent, debattör och folkbildare

Svar direkt:

Ja vad ska man svara på dessa påhopp? Egentligen vill jag inte svara något alls eftersom allt blir fel tolkat. Jag har aldrig till exemepl sagt att det är något fel på personalen på Konstcentrum utan att det var synd att så många kompetenta medarbetare slutat. 

Jag satt med i vänföreningen under Kirse Junge Stevnsborg, en chef som kommunicerade med oss i styrelsen. Vi hjälpte till med vissa förberedelser och var ett ansikte utåt. Vi hade i styrelsen inga problem med utställningarna som visades utan tvärtom. Redan från början skar det sig med den nya ledningen och vi fick tack och lov kommunikation via en i personalen. Jag tror att detta blev en vändpunkt för oss.

Tänk om alla fritidspolitiker skulle gå i ledband och inte få ha några intressen, hur skulle vi då kunna informera oss inom olika områden? Problemet med oss fritidspolitiker är väl snarare okunskap i många frågor.

Jag står för mina åsikter och känner att jag bidragit med kultur under många år och många människor får uppleva konst på ett okonstlat sätt. Alla behövs och det ska finnas en bred och smal verksamhet.

Kiki Larsson

Kulturpolitiker, MP

*

Läs mer: Konstcentrum får inte bli provinsiellt

Läs mer: Konstcentrums chef sparkas