Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Garveriet blev parkering

GÄVLE
De anställda på Malaco Leaf parkerar numera på ett stycke av Gävles industrihistoria. Rivningen av Mattons gamla garveri på Brynäs gav utrymme åt 88 parkeringsplatser och i går invigde företagsledningen och de anställda platsen.

- Det känns väldigt bra att vi har kunnat göra det här, sa fabrikschefen Sven-Arne Löfving sedan han klippt bandet och grindarna öppnats till den inhägnade parkeringsplatsen.

Livlig debatt
Rivningen av det gamla garveriet var ingen självklarhet, och debatten var livlig inför kommunens beslut. Länsmuseet hörde till dem som stretade emot och försökte förgäves få huset förklarat som byggnadsminne.
För ett och ett halvt år sedan tog kommunen beslutet om rivningslov och vid årsskiftet påbörjades arbetet.

En tredjedel kvar
Något av garveriets historia lever dock vidare på tomten. En tredjedel av huset står kvar och används som förråd och omklädningsutrymmen. Malaco Leaf kommer att renovera fasaden på den delen. Men huvuddelen av garveriet är och förblir borta. Marken visade sig vid undersökningar vara kraftigt förorenad av bland annat tungmetallen krom, rester från de kemikalier som användes vid det gamla garveriet.
Malaco Leaf hade egentligen planerat att gräva ut området och forsla bort de förorenade massorna, men det visade sig vara alltför mycket annan bråte från garveriet kvar i marken.
- Vi har försökt röra så lite som möjligt. I stället har vi byggt på och höjt marknivån, säger Sven-Arne Löfving.

SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman_gd.se