Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gasklockorna

Annons

vid Atlasgatan på Brynäs ingår i ett energiförsörjningskomplex som växte fram i slutet av 1800- och början av 1900-talet. Den mindre gasklockan och de av anläggningens övriga byggnader som togs i bruk 1893 ritades av Ferdinand Boberg. Den större gasklockan, ritad av John Ekelund, uppfördes 1898. Ammoniakverk uppfördes 1903 och ett kokstorn 1926.
Så sent som 1952 producerades 3,8 miljoner kubikmeter gas om året i Gävle. Gasen var vid den tiden dock på väg att få stå tillbaka för elektriciteten, och bland annat byttes gaslyktorna på stadens gator successivt ut mot elektriska lampor. I oktober 1953 fanns trots det 570 gaslyktor fortfarande kvar.
Produktionen av gas pågick till 1966 då även den sista abonnenten Skoglund & Olson, övergick till eldrift. Därefter användes området under tiotals år bland annat som industri- och skrotupplag.
Många förslag har på senare år lagts fram för hur man ska kunna bevara och få publik användning för gasklockorna. Folkteatern har spelat teater där, och i början av 1990-talet fanns planer på att göra en norrländsk nationalscen av dem. Föreningen Lyskraft började verka för kulturverksamhet där. Löfgren, F, & Sollbe, B: Gävlevandringar med Folke; Karlström, T: Gävle stadsbild.