Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gasklockorna förvaltas av kommunen igen

Efter tre år i Estradens regi är Gasklockorna i Gävle nu tillbaka i kommunens händer. Området ska bli mer öppet för allmänheten, bland annat genom ett vecko­öppet kafé, musik och teater.

– Det ska finnas någonting här för alla, säger Micke Berglund, verksamhetsutvecklare.

Frosten har bitit tag i det gamla gasverksområdet som ligger gnistrande vitt och vilsamt. ”Folkets hus” står det på en sopborste i entrén till den stora gasklockan. Det mesta är nu urstädat sedan tiden då Folkets hus-föreningen, via sitt dotterbolag Estraden, drev Gasklockorna.

I mitten av oktober gick både föreningen och bolaget i konkurs. Nu är det upp till kommunen att förvalta området på bästa sätt.

– Vi börjar verkligen från ruta ett. Vi skulle egentligen ha tagit över området från den 1 januari så det blev lite panik. Nu har vi jobbat med att få till ett fungerande bokningssystem, säger Jörgen Lundén.

Både han och Micke Berglund är verksamhetsutvecklare, Jörgen med ansvar för utemiljön och hela Atlasområdet, och Micke med ansvar för själva byggnaderna.

– Vi bestämde oss för att inte boka någonting mer i år, utan försöka rädda de bokningar som ligger. Det är inte så mycket. Några företagsevent, julmiddagar, en slöjdmässa, karate-SM och en spelning med Eldkvarn, säger Micke Berglund.

I sista stund tvingades klubben Gefle Dub för ett par veckor sedan flytta sin jättefest från Gasklockorna eftersom alkoholtillståndet gick förlorat i samband med Estradens konkurs. Eldkvarns spelning den 25 november blir däremot av som planerat.

– De var tydligen bara glada över att det inte kommer att säljas alkohol under deras spelning, säger Micke Berglund.

Som GD berättade tömdes Gasklockornas restaurang på inventarier efter Estradens konkurs.

– Men kommunen har en hel del egen köksutrustning som är kvar. Så det är inga större problem, säger Micke Berglund.

Estraden har fått kritik för sitt sätt att driva Gasklockorna. Området blev aldrig det öppna kulturcentrum som utlovats. 70 procent av arrangemangen var slutna fester för privatpersoner och företag.

– Fokus från vår sida kommer inte att vara festerna, utan att fylla lokalerna med arrangemang för allmänheten. Bröllop och privata fester säger vi nej till nu, säger Jörgen Lundén.

Fortfarande kommer en del företagsevenemang och konferenser att arrangeras, men målet är att de inte ska utgöra mer än 30 procent av det totala utbudet.

– Om det arrangeras en branschmässa så vill vi gärna att den ska vara öppen för allmänheten också, säger Micke Berglund.

Föreningslivet ska få företräde till lokalerna och rabatt på hyran.

– Föreningarna hade rabatt även när Estraden var här, men då fick företagen förtur eftersom de betalade fullt pris. Vi kommer att skicka ut inbjudningar till föreningarna nu så att alla ser att de kan vara här, säger Micke Berglund.

Någon konkret lista på arrangemang har de ännu inte hunnit ta fram. Tanken är att det ska bildas en grupp för informationsutbyte med representanter för bland annat Gävle Teater, folkteatern, Skottes Musikteater, Spegeln, konserthuset, symfoniorkestern och andra kulturutövare.

– Vi vill ha ett så brett utbud som möjligt med allt från barnteater till opera, kabaré och jazz, säger Jörgen Lundén.

– Vi har fyra rätt stora scener så det går att göra mycket samtidigt. Helst skulle jag vilja att det var full rulle alla dagar i veckan, säger Micke Berglund.

Ett samarbete har inletts med Roundhouse i London – en mötesplats för unga människor med levande musik, teater, dans, cirkus, installationer och nya medier.

Sedan ett halvår tillbaka driver kommunen även ett kafé i byggnaden Stora Retorten där Skottes Musikteater har familjekafé på lördagar. Målet är att kaféet ska börja ha öppet även i veckorna.

När det gäller utemiljön förhandlar kommunen med ett företag i marinbranschen som vill köpa det gamla Gerdavarvet och driva öppet varv för allmänheten.

I augusti planeras arrangemanget ”Atlasdagarna”. ”Fri fart på Göta Kanal” är en klassisk tävling för snabbgående nostalgibåtar som då kommer att gästa Gävle och Steneborgskanalen samtidigt som det blir familjearrangemang i Gasklockorna.

En hel del planer finns alltså – men vad är det som talar för att visionerna kommer att bli verklighet?

– Det gäller att ha en positiv syn, sätta upp mål och gå in för att lyckas. Många kanske väntar sig att allt ska hända nu på en gång, men det kommer att ta tid. Förhoppningsvis ska Gävleborna i alla fall märka ganska snart att det blir mer arrangemang här ute, säger Jörgen Lundén.