Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gastas höstprogram släppt

Under fredagen presenterade standup-föreningen Gasta sitt höstprogram. Johan Glans är största namn och lär innebära lapp på luckan på Å-Krogen. Flera favoriter återkommer och showerna på Söders Källa fortsätter med namn som Magnus Betnér.

Som vanligt är det ett digert program Gasta presenterar under fredagens presskonferens på hemma-arenan Å-Krogen. 2007 drog humorsällskapet i gång och därmed inne på sin svindlande sjuttonde termin.

– Det låter som ett skämt, men det är svårt att få med alla som vill komma hit. Jag fick säga nej till en av Sveriges 15 mest kända komiker den här hösten, säger Hans Carstensen som inte vill avslöja vem det var.

Att det blir fullsatt när största namnet Johan Glans intar scenen 18 november är ingen vild gissning. Det har hänt tidigare. Alternativet hade varit att ta Lundapågen till Söders Källa, men han insisterade på att han ville göra ett svettigt och intimt klubbgig.

Arrangörerna Stefan Söderblom, Hans Carstensen och Mathias Heldevik har visa av tidigare erfarenheter valt att förlägga de populäraste komikerna till Söders Källa där det under hösten blir fem shower med Ann Westin, Magnus Betnér (som kör ett nytt humor-koncept i Sverige kallat "work in progress" där han skriver nytt material till varje show), Jesper Rönndahl, Martin Svensson (obs, ej popstjärnan med samma namn) och Lasse Nilsen (som fick ställa in i juni, men nu gör ett nytt försök med sin mim-standup).

På huvudarenan Å-krogen återkommer komiker som av någon anledning verkar gå hem extra bra i Gävle och alltid drar fullsatt (90 personer). Yvonne Skattberg, Isak Jansson, Messiah Hallberg och Thomas Oredsson kan räknas hit.

Tidigare har Ann Westin gjort en show på Å-Krogen och Måns Möller delar av en. Konceptet är vanskligare på ett trångt ställe som Å-Krogen där publiken är vana vid gig och förväntar sig att skämten ska dugga tätt. Men den show som kommer 14 oktober: "Oneliners" är just byggd på oneliners och kommer därmed funka, tror Gasta-folket.

Arrangörerna har gjort sitt bästa för att boka kvinnliga komiker och hitta intressanta rookies. Målet under planeringen har varit att engagera en utomsocknes rookie (nytt namn på scenen) per kväll och i gengäld dra ner på Gastas egna komikers framträdanden. Dessutom är volymen av tillresta mc:s (presentatören som välkomnar och ser till att hålla stämningen uppe under pauserna) större än i våras.

– Det kan vara svårt att komma utifrån som mc. Men vi tror de kommer klara det galant, säger Stefan Söderblom.

Vi diskuterar vem som är mest grov är höstens komiker. Anders Celin, 4 november, är ett förslag. Annars passar de komiker som kör med riktigt hård eller provocerande rutin bättre i Stockholm, tror Stefan Söderblom.

– Jag har nog försökt att undvika det grövsta när jag och Hans bokar. Det som funkar i Stockholm funkar inte alltid här. För det första är publiken lite äldre här och vi tar inträde. Det är grövre generellt i Stockholm och finns fler klubbar. Jag tycker inte det räcker med att säga obsceniteter på scenen, det måste vara fyndigt skrivet också.

De ger en eloge till Å-Krogens ägare Janne Dahlberg som "brinner för comedy" och även till sig själva.

– Det blir tydligt hur bra vi är på att organisera när man ser brister på andra klubbar ute i landet. Men vi jobbar hela tiden med hur vi kan bli bättre och locka en yngre publik, säger Stefan Söderblom och syftar till exempel på Simon Gärdenfors 4 november, som bevisligen lockade många ungtuppar när han uppträdde i maj.

2 september är det premiär på Å-Krogen med Jessica Persson som headline. Första showen på Söders Källa är 25 september med Ann Westins "Sticka ut & passa in".

Planer finns på att fortsätta med nybörjarkurser och även upplåta tre minuter för nybörjare vid varje Å-krogen-kväll. Då får den aspirerande komikern anmäla sig vid ankomst.

LÄS MER:

Recension av Simon Gärdenfors och Johanna Wagrell på Gasta i maj.

Här hittar du fler artiklar om Gasta i GD.