Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gastkramande drama i öknen

Det börjar med en rock’n’roll-älskande, passionerad äventyrare på cykel i Utahs öken. Han är ute för att få en sorts självbekräftelse genom att klättra omkring i en canyon på ett mer eller mindre dumdristigt sätt.

Han leker med faran och förlorar matchen då han faller ner i något som kan liknas vid en avgrund. Vad värre är, hans ena arm sitter fastklämd under ett orubbligt klippblock nere i den smala bergssprickan.

Detta är den verklighetsbaserade versionen av en händelse (från 2003) där den 27-årige äventyraren Aron Ralston bokstavligen hamnade i knipa.

Han satt som i ett skruvstäd under drygt fem dygn långt bortom alla möjligheter att få hjälp och han hade alltför lite vatten.

Enda sättet för Ralston att komma loss var att kapa av den del av armen som fanns under klippblocket. Ingen lätt uppgift då han bara hade en slö armékniv av schweizisk modell. ”Vad ni än gör, köp inte dessa billiga kopior som är gjorda i Kina”, säger han till den videokamera han har med sig.

Ja, detta är ett gastkramande drama där publiken får följa en man som befinner sig i en mardröm och drabbas av diverse hallucinationer som får regissörens och fotografens psykedeliska lekfullhet att blomstra.

James Franco är en klippa i rollen som Ralston, men det är skönt att filmen bara sträcker sig över 93 minuter och inte 127 timmar.

Stefan Andersson