Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gastkramande rymdäventyr – men filmen måste ses i 3D

Sällan eller aldrig tidigare har väl det slitna uttrycket "Houston, we´ve got a problem" varit så relevant som i detta till stora delar överraskande realistiska filmäventyr.

Här kan vi tala om rymdpromenader som heter duga med enbart två rollgestalter, den ärrade astronauten Matt Kowalsky (Clooney) och Dr Ryan Stone (Bullock), en forskare som efter träning på simulatorer är ute på sitt första utomjordiska uppdrag.

Kowalsky kan allt redan och sprider idel lustiga kommentarer omkring sig på denna sista färd innan pensionen. Tillfälliga assistenten Ryan (hon skulle ha blivit pojke, därav namnet) är desto seriösare och är i färd med att fixa till ett teleskop när katastrofen inträffar och den desperata kampen om överlevnad börjar.

Ett regn av farligt skrot från sönderbombade satelliter attackerar med blixtens hastighet deras arbetsplats, Explorer, och plötsligt svävar de båda fritt och till synes bortom all räddning. Moderskeppet och dess personal krossas och småningom bryts kontakten med Houston, mardrömmen är ett faktum. Dr Stone och befälhavaren Kowalsky har bara varandra att ty sig till och möjligen avlägsen hjälp från ryska och klinesiska stationer, de som undkommit rymdmissilernas attack.

Resten är infernaliskt spännande och det känns som den stora filmduken och 3D-tekniken är ett måste för att upplevelsen ska bli så stark som den nu blivit. Att filmen är en jättesuccé i USA är begripligt, särskilt som manusförfattarna Alfonso Cuarón (även regissör) och sonen Jonás emellanåt spelar (onödigt) mycket på Dr Stones känslosträngar i sin klaustrofobi.

Famtasin flödar, ändå sugs jag in i en sorts realistisk känsla. Förutom den tekniskt effektfulla och vackra produktionen tillför ljudbilden och den suggestiva musiken signerad Steven Price mycket för helhetsupplevelsen. Och Sandra Bullock är hur strålande som allra helst medan Clooney bara är samma gamla vanliga Clooney och den som är minst trovärdig som Kowalsky ute ute på sista resan, med skämtdiarré trots den synnerligen pressade situationen.

Nej, någon rymdresa är inget jag skulle nappa på om den i högsta grad osannolika frågan ställdes.