Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gåstolar kan vara olycksfällor

6 av 11 gåstolar för barn är farliga.
I Sverige orsakar gåstolar 400 olyckor per år.
Nu kräver Konsumentverket att branschen skärper sig.

Annons

Förra gången Konsumentverket testade gåstolar var 2005. Då fick bara en enda gåstol av tretton testade godkänt. Resten klarade inte säkerhetskraven, som går ut på att gåstolen ska stanna på första trappsteget om ett barn skulle råka kliva ut över kanten. Nu har samma undersökning gjorts igen och sex av elva testade stolar får alltså underkänt.
– Det går inte att se på en stol om den är säker eller inte. Så om ni låter ert barn använda en gåstol, försäkra er om att det inte finns någon risk för att barnet skadas, exempelvis genom att komma nära en trappa, säger Kerstin Csiffary, Konsumentverkets utredare som genomfört kontrollen.
Hon avråder från att använda gåstolar överhuvudtaget. Hon menar att riskerna, att barn når farliga saker som vattenkokare och skadliga föremål, är större än nyttan med att låta dem träna på att gå. Hon ser gåstolen som en leksak snarare än ett träningshjälpmedel för barnen.
I Kanada är gåstolar förbjudna. I USA har reglerna för hur de ska vara konstruerade skärpts.
"Om näringslivet inte vidtar tillräckliga åtgärder självmant kommer Konsumentverket att tvinga fram förändringar. Det kan till exempel handla om säljförbud och återkallelse av de farliga gåstolarna", skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.