Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästrik Konst växer

71 konstnärer och konsthantverkare deltar i årets upplaga av Gästrik Konst. Det är den nionde i ordningen och juryn har valt ut 17 nya konstnärer.
– Det ska bli jätteroligt, säger naturfotografen Hans Andersson, en av debutanterna

Årets Gästrik Konst spänner över ett stort område, både geografiskt och konstnärligt. Utställarna finns från Gysinge i söder till Lingbo, Ockelbo i norr och Forsbacka i öster till Hofors i väster. Flest konstnärer, 17, finns på Högbo bruk. Det är också där som årets Gästrik Konst invigs på långfredagen av prosten Gunnar Westberg. Sedan pågår utställningarna till och med annandag påsk.

Förutom de inbjudna konstnärerna har även en jury jobbat fram namn. Juryn hade att bedöma alster från 27 konstnärer, 17 av dem fick grönt ljus.

– Vi öppnar upp för fler konstnärer i år då vi släppt på kraven om formell anknytning till Gästrikland, säger Henrik Jakenberg, ordförande för stiftelsen Gästrik Konst,

Bara en konstnär, Tord Larsson från Gästrike-Hammarby, har varit med alla år.

I år finns han i Galleri Wilhelmina i gamla stationshuset i Storvik, men han har tidigare varit både i Vikingabyn i Årsunda och på vikingamuseet.

I år är Gästrik Konst tillbaka på Västerbergs folkhögskola och Trebo Värdshus är årets enda helt nya utställningslokal. Där finns tre naturfotografer som ställer ut, Sara Wennerqvist och debutanterna Hans Andersson och Anders Öhlund. Hans kommer även att prata om naturfotografering.

Folk och fä, kommer Nicklas Westin att bjuda publiken på med sina teckningar. Han har tecknat länge, men först nu börjat visa upp sin konst. Tidigare har han åkt runt och tittat på de olika konstnärernas alster, men blev uppmanad att delta i år och fick chansen.

– Det ska bli spännande, säger han.

Längre erfarenhet har Eva Friskman som efter tre år i Gysinge nu finns i Högbo. Hon ser konst-rundan som ett utmärkt sätt att nå en ny publik och träffa människor och inte minst andra konstnärer

Ett flertal restauranger och kaféer har öppet under påskhelgen i anslutning till konstrundan och bussar avgår både långfredag och på annandagen från Gävle över Sandviken och runt hos konstnärerna.

Nu håller bara Henrik Jakenberg tummarna för vädret, då kan det bli fler än de drygt 40 000 besök som gjordes hos konstnärerna förra året.