Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästrikar åtalas för björnjakt

SÖDRA GÄSTRIKLAND
Tre gästrikar står åtalade för grovt jaktbrott och grovt jakthäleri vid tingsrätten i Mora.

Annons
De tre, från södra Gästrikland, misstänks för att med hjälp av åtel lockat fram den unika björnen Untorparn i augusti 2001 och sedan ska en av de tre avlossat det dödande skottet.
- Det var rätt jakt, rätt björn, rätt jaktområde, ja, allt var rätt, men ändå misstänks vi för det här grova brottet, säger en av de åtalade.
- Om det sedan finns gamla ben vid skottplatsen kan väl vi inte rå för.

Silbersky som advokat
Nu är en av de tre från Gästrikland misstänkt för grovt jaktbrott då det var han som avlossade skottet.
Mannen har begärt att få Leif Silbersky som försvarare.
- Själv satt jag en bra bit från platsen och halvsov, hävdar hans kompis.
Vid åtelplatsen, som ligger ungefär sju kilometer från platsen dit polisen kallades och dit björnen enligt åtalet fraktats till, har spår säkrats. Där finns blod från den skjutna björnen och även hår som DNA-testats.
- Det här är typiskt en hämndaktion mot oss, menar en av de åtalade.
Två yngre män står också åtalade misstänkta för grova jaktbrott. De driver en jaktsafari där bland annat björn ingår. En av de två har tidigare dömts för tjuvjakt.
Den här björnjakten skedde på lovlig tid. Men bara veckan före jaktstarten ville Naturvårdsverket att åteljakt skulle förbjudas.
Två åklagare har lagt ner ärendet då det inte funnits något i lagboken om förbjuden åteljakt. Nu drev Naturvårdsverket ärendet vidare och till slut hamnade ärendet hos riksåklagaren som tog upp ärendet igen. Genom chefsåklagare Christel Anderberg har nu ärendet hamnat hos tingsrätten i Mora.

Följd av forskare
Häleriet, som två av gästrikarna är åtalade för, rör flytten av den skjutna björnen.
Untorparn var den första svenska björn som blev märkt och hans strövtåg har följts av forskare i 15 år. Untorparn uppskattades vara 30 år när den sköts. Den vägde uppskattningsvis 300 kilo.