Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästrikar får vänta länge på hörapparat

GÄSTRIKLANDI Gävle är väntetiden mer än ett år för att få en hörapparat, i Sandviken sju månader. Andelen hörselskadade med hörapparat minskar också i Gävleborg. Vården hinner inte med de allt fler äldre.

Länet sticker ut i statistiken i Hörselskadades riksförbunds, HRF:s, årsrapport.
Under våren var köerna till hörcentralen i Gävle bland de längsta i landet, tillsammans med bland andra Göteborg, Säffle, Trollhättan och Bäcksfors i Dalsland. Längst väntetid hade Hälsingland med 16 månader för prioriterade patienter och tre år för oprioriterade.
Catarina Wallberg, audionom och vikarierande avdelningsföreståndare på hörcentralen i Gävle/Sandviken, säger att kön har växt i år och nu ligger på 13 månader för prioriterade patienter och 15 månader för oprioriterade. I Sandviken är väntetiden sju respektive nio månader. Vem som hamnar i kön för prioriterade behovsprövas.
- Vi har väldigt långa väntetider. Det kommer mer och mer patienter. Folk blir äldre och äldre, säger hon.
Under hennes dryga tjugo år på kliniken har köerna varierat mellan tre månader och ett och ett halvt år.

Digitala hörapparater
Catarina Wallberg pekar på att teknikutvecklingen går framåt och de digitala hörapparaterna är efterfrågade. När befolkningen blir äldre ökar också hörapparatbytena, som görs ungefär vart femte år.
Landstingsstyrelsen ger hörselvården två miljoner kronor av statliga pengar för att under tre år minska kön. En audionom har precis anställts, men Catarina Wallberg säger att de har luckor på grund av barnledighet och sjukskrivningar som behöver fyllas ut, så det är tveksamt om det påverkar kön.
- Det är svårt att få tag i audionomer.
Enligt HRF:s statistik minskar också andelen hörselskadade med hörapparat i Gävleborg. Förbundet förklarar det med att fler blir hörselskadade.
Carl-Eric Larsson, ordförande i HRF Gävleborg, säger att färre ordineras hörapparat, men vet inte orsaken.
- Beställarnämnderna har inte budgeterat tillräckligt med pengar. Medlen i Sandviken tog slut i november förra året, säger han.

Få audionomer
Framförallt i Hälsingland finns få audionomer som provar ut hörapparater. Kostnadstaket, att patienten betalar hörapparaten själv upp till 3 000 kronor, tror han också spelar roll. Det blir för dyrt och man har inte råd. Genomsnittskostnaden för en hörapparat i Gävleborg är drygt 4 000 kronor.
HRF har anmält nio landstings kostnadstak till Handikappombudsmannen, som svarat att det inte är förenligt med hälso- och sjukvårdslagens intentioner berättar Carl-Eric Larsson.
HRF Gävle skulle uppvakta fullmäktigeledamöterna under gårdagskvällens möte med anledning av årsrapporten.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se