Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästrikar snålkörde bäst

GÄVLE
Gästrikland blev i går vinnande landskap i Snålbilsrallyt.

Annons
I Gästrikebilen fanns föraren Lars Arnborg och kartläsaren Bengt Dieden, båda trafik- och motorjournalister.
- Fantastiskt roligt. Att vi skulle vinna var verkligen oväntat. Det har varit väldigt jobbigt så vi är oerhört trötta båda två nu, säger Lars Arnborg.
Det är Motormännens riksförbund som ligger bakom rallyt som startade i Kungens Kurva söder om Stockholm på lördagen och avslutades i Göteborg i går, söndag.
- Vi vill visa att det går att spara mycket pengar om man kör smart. Ett normalhushåll kan spara tusenlappar på ett år. Man kan bland annat tänka på saker som att köra på höga växlar och inte så ryckigt. Dessutom, vilket är minst lika viktigt, vill vi få in miljötänkandet i bilkörning, säger Berndt Sehlstedt, informationsansvarig.
Gästriklands vinnarbil drog i genomsnitt 0,527 liter bensin per mil.
Tävlingssträckan var varierad.
- Det har varit allt från kladdig grusväg till motorväg och väldigt intensivt. Det gick inte att slappna av för en sekund. Vi var båda helt fokuserade, säger Lars Arnborg.
I tävlingen gällde att ha så mycket kvar i bränsletanken som möjligt vid målgången. Dessutom delades straffpoäng ut för de som till exempel bröt mot trafikregler eller körde fel. Alla tävlingsbilar var av samma modell.
Både kända och mindre kända tävlande deltog. Bengt Alsterlind körde för Värmland och Robinson-Kent för Lappland.
- Även om det här har varit väldigt kul är det inte bara ett jippo. Jag har intresserat mig väldigt mycket för miljöfrågor som motorjournalist. Det här visar att körsättet faktiskt spelar en ganska stor roll, säger Lars Arnborg.
Segrarna vann vardera 10 000 kronor.

SOFIA ÖHLANDER