Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästrikekillar imponerar i Rally–SM

Seger till Emil Bergkvist och detsamma för Tobias Söderqvist.
Gästrikarna tog för sig ordentligt i South Swedish Rally, årets tredje deltävling i SM!

Barmarksäsongen i rally-SM inleddes enligt traditionen med South Swedish Rally. Årets upplaga hade start och mål förlagt till Karlskrona. Banan innehöll tolv sträckor, varav de fyra första klarades av redan i fredags kväll. Totalt blev det drygt 15 mils körning på krokiga vägar runt Blekinge och Småland.

I Otrimmat fyrhjulsdrivet gjorde Emil Bergkvist ett intressant gästspel. Hoforsföraren har VM som huvudmål, men behöver så mycket körträning som möjligt i fyrhjulsdriven bil. Emil fick nu möjlighet att låna västeråsaren Ola Axelssons Mitsubishi Lancer och tackade givetvis ja till erbjudandet.

Det var aldrig något snack om saken. Emil – denna gång med Henrik Appelskog som co-driver – stod i särklass och utklassade medtävlarna. Vid etappuppehållet i fredags kväll skilde 40 sekunder till Joachim Carlström/Jörgen Norman, Gullabo. Avståndet drygades ut till att omfatta 2,5 minuter vid slutmålet!

På kuppen styrde Emil Bergkvist in som trea totalt i tävlingen, slagen endast av ettan och tvåan i trimmade klassen – Per-Gunnar Andersson/Anders Fredriksson, Årjäng, samt Jerker Axelsson/Mattias Andersson, Trollhättan.

I Trimmat tvåhjulsdrivet kom Tobias och Joakim Söderqvist till start med två delsegrar från vintern att försvara. Denna uppgift klarade Årsundabröderna med bravur och tredje raka fullpoängaren blev nu ett faktum.

Men Tobbe fick ingen lätt resa mot mål. Istället stod kampen hela tiden hård med Kristian Johansson/Fredrik Livh, Kind, där de sistnämnda hela tiden gjorde sitt yttersta för att hänga med i svängarna.

När målet nåddes på lördagens eftermiddag kunde konstateras att Tobias Söderqvist tagit segern med 9,1 sekunder tillgodo!

– Fantastiskt roligt, strålade två nöjda Söderqvistbröder vid målgången.

De har nu kopplat ett bastant grepp om guldmedaljen i SM. Ställningen är 81 poäng mot 61 för Kristian Johansson inför SM-sprinten i Norrköping i sommar.

Andreas Sjölander/Sofie Lundmark, Gävle, höll femte plats när man tvingades bryta med två sträckor kvar att köra. Är trots allt fyra i SM-tabellen.

I Trimmat fyrhjulsdrivet knep P-G Andersson sin tredje förstaplats av lika många möjliga i SM hittills i år. Marginalen blev dryga minuten tillgodo på Jerker Axelsson. En bra körning presterade även Per-Arne Ljung/Kjell Andersson, Hofors, som slutade fyra i klassen och nia i det totala sammandraget.

Totalt håller Ljungen femte plats i SM-tabellen, placeringen efter Martin Berglund, Gävle. Den sistnämnde bröt i helgen efter närkontakt med en sten i diket. Låg då fyra.

Sandvikens Eddie Lundqvist/Kristian Brandvold styrde i mål som fyra i Junior-SM Otrimmat. Petter Palmqvist/Håkan Jacobsson, Gävle, knep sjätte plats. Snabbast av alla körde Erik Telehagen/Björn Jonasson, Växjö.

De sistnämnda toppar även tabellen i JSM, där Eddie Lundqvist är delad fyra och Petter Palmqvist åtta.