Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GÄSTRIKLAND

Sjuksköterskor till äldreomsorgen saknas fortfarande inför sommaren i Gävle, Sandviken och Hofors.- Jag vågar inte säga hur många, men kanske ett par stycken, säger Eva Thurfjell, projektledare på Gävles bemanningsenhet.

Annons
Kommunen erbjuder de redan anställda sköterskorna pengar och extra semesterdagar om de jobbar under sommaren. Den som inte tar någon semester under juni, juli och augusti får 10 000 kronor och två extra semesterdagar, den som tar högst två veckor får 8 000 kronor och två dagar och den som tar mellan 15 och 19 dagar får 4 000 kronor och en extradag. Hur många som nappat på erbjudandet vet inte Ulla Yderfors, personalman på Omvårdnad, men ett par stycken ska jobba hela sommaren.

Slutet av juli
Det är främst andra halvan av juli och första veckorna i augusti som det är problem.
I veckan blev det också bestämt att Omvårdnad ska anlita bemanningsföretag.
Också Sandviken har bekymmer. I förra veckan gick kommunen ut med ett erbjudande: 6 000 kronor extra per vecka för den som jobbar en av de tre sista juliveckorna, fem andra veckor ger 4 000 kronor eller 2 000 kronor extra. I nästa vecka vet Barbro Skogsberg, chef för bemanningsenheten, om det klarar schemat.
Hon tycker däremot inte att det varit några större problem att få andra vikarier.

Klart i Ockelbo
I Ockelbo och Älvkarleby är schemat så gott som klart inför sommaren, även om det inte finns några marginaler för sjukdom och avhopp.
- Flykten från sjukhuset har gjort det lite lättare. Även efter sommaren kommer några sjuksköterskor, säger Ingrid Ericsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Älvkarleby.
Däremot är det svårt att få tag i personliga assistenter eftersom få söker. Ingrid Ericsson tror att vården måste förändras, både lön och organisation, för att komma till rätta med personalbristen.
- Unga människor vill planera sin arbetstid mycket mer.
Ingrid Ericsson tror att det kan bli svårt att snabbare än i dag ta hem patienter från sjukhuset med många nya och oerfarna vikarier i tjänst.
- Jag är mycket bekymrad inför sommaren, säger Ingrid Ericsson.

Saknar utbildning
Också Lotta Kling, verksamhetschef på Sjöängsgården i Ockelbo, är bekymrad.
- Jag befarar att det blir ett väldigt tryck på hemtjänsten. Jag vet inte om de har beredskap.
Sjuksköterskorna kommer att få ett större ansvarsområde i sommar och med många vikarier utan utbildning får den ordinarie personalen ta stort ansvar säger Lotta Kling.
- De flesta vill jobba heltid men vi har nästan bara deltid, säger hon och pekar på en svårighet att få folk.

Bättre betalt på Ovako
Också i Älvkarleby saknar många vikarier utbildning.
- Det är dem man ska satsa på för att få in i vården, säger Mervi Rantala på bemanningsenheten.
Hofors anlitar sköterskor från bemanningsföretag för att klara sjuksköterskevikariaten. För övrig personal på Hesselgrenska gården är schemat i stort sett klart.
- Det har varit avhopp. Några har fått på Ovako där de har bättre betalt, säger Carina Selggren, enhetschef.
Också på Hantverkarn är de klara.
- Jag var lite orolig, det har varit mycket svårare i år. Det är färre som söker, säger Tuula Salonen, receptionist.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se