Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästrikland på elva timmar

Isande vindar från havet mötte kungaparet när de inledde sitt heldagsbesök i Gävle och Sandviken i Furuviksparken. Många timmar senare hade både kungen och drottningen tinat upp.

Drottningen värmdes först av en kram från lilla schimpansungen Selma i Orangutanghuset, sedan värmde dofterna från Björk & Berries i Högbo där Pierre Wulff ledsagade drottningen i konsten att blanda dofter.

Båda njöt till fullo av Stefan Johanssons lunchmeny på Högbo brukshotell, trots att det satt en spik i potatisen.

Whisky från Mackmyra fick kungen på gott humör.

När så den långa dagen led mot sitt slut möttes kungaparet, deras värdar, landshövding Barbro Holmberg, Gävles kommunalråd Carina Blank och Sandvikens kommunstyrelseordförande Peter Kärnström och gäster från näringsliv, kulturliv och media av brinnande kol och en välkomnande gasklocka, klädd i festdräkt.

– Det har varit en fantastiskt trevlig dag, sa drottningen på väg in i Gasklockan.

Och kungen berättade för de hundratals Gävlebor som mött upp utanför slottet att det hade varit en mycket trevlig och inspirerande dag i Gävle och Sandviken.

– Det finns ett hål i tunneln och det är dit vi ska sikta, mot framtiden, sa han och berömde den företagsamhet som han mött. Den tyckte han bådade gott.