Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,4 miljoner i p-böter

GÄVLEListan på Gävles tio största felparkerare innehåller samma namn som i augusti.

Annons
Fem av de tio har ökat sina skulder till kronofogden under perioden, sju har dragit på sig ytterligare parkeringsböter.
Tillsammans är de skyldiga nästan 1,4 miljoner kronor för obetalda parkeringsböter.
-Det är pengar som skulle kunna vara nyttiga till att laga hål i gatorna. Det är sånt som får stryka på foten när vi inte har råd, säger Lars-Erik Hedberg, överingenjör på tekniska kontoret.
Han kan tänka sig många projekt som hade haft nytta av de pengar man går miste om. Inte minst snöröjningen så här års skulle behöva mer pengar.

Fyra miljoner i p-avgifter
Enligt honom går normalt 50 kronor per betald bot till Vägverket, resten är ett välkommet tillskott i tekniska kontorets budget.
-Jag tror att vi får in fyra miljoner kronor i felparkeringsavgifter varje år, säger han.
Men det är en intäkt som samtidigt är en förlust. För övervakning, tömning-och platsupplåtelseavgift för parkeringsautomater är en ännu större utgift. Så det kostar mer att hålla reda på felparkerarna än vad man får in.
En del av förklaringen är just att folk inte betalar sina böter. Även om Lars-Erik Hedberg inte är säker på siffran nämner han 700 000 kronor. Ungefär så mycket pengar har kommunen hittills i år förlorat eftersom folk inte betalar sina böter.
Av de pengarna står alltså några få personer för en betydande del. Och de saknar tillgångar och kommer därmed aldrig att kunna betala.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons