Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 000 ton helt ren kompost

GÄVLEÅr 2007 ska hushållen i Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby lämna 10 000 ton matrester för kompostering.

Annons
Det är målet enligt den avfallsplan som kommunerna ska fastställa i höst och som ska gälla från den 1 februari 2003.
Varje år slänger hushållen i regionen 34 347 ton hushållsavfall, vilket motsvarar 224 kilo per person. Man tror att hälften är matrester och annat som skulle kunna komposteras.

Mat, blommor, papper
Den nya avfallsplanen innebär att Gästrike Återvinnare ska samla in komposterbara sopor från hushållen och behandla dem i en kompostanläggning vid Forsbackatippen. Men målet är alltså inte att allt komposterbart avfall ska samlas in. Man nöjer sig med att hoppas på 60 procent.
När det gäller hur väl hushållen ska klara att sortera sätter man däremot målet mycket högt. I det komposterbara avfallet kommer man bara att få lägga matrester, blomrester och hushållspapper. Målet är att högst en procent av det som samlas in ska vara felsorterat.
- Det är realistiskt. Det klarar man i Västerås, så det ska vi också klara, säger Olle Andersson, miljökvalitetschef på Gästrike Återvinnare.

Successiv start
Han håller på att planera hur insamlingen av de komposterbara soporna ska dras igång. Det kommer att ske successivt under fyra år och arbetet ska göras av en speciell projektgrupp bestående av tekniker, administratörer och informatörer.
- Vi skulle inte klara det om alla hushåll ställer om på en gång, säger han.
Som det ser ut kommer de första hushållen, troligen de i norra Gävle och Norra Gästrikland, att få information nästa höst så att de kan välja vilket abonnemang de vill ha. I en andra omgång startar insamlingen i södra Gävle och Älvkarleby, medan invånarna i västra Gästrikland får vänta till sist.
Att lämna sina matrester i särskilda papperspåsar blir alltså inte obligatoriskt. Meningen är att hushållen ska styras med hjälp av soptaxan. Den som vill fortsätta att blanda sina komposterbara sopor med övriga sopor kommer att kunna göra det, men betalar då högre sopavgift. Ett annat alternativ, som kommer att ge lägre sopavgift, är att själv kompostera. Hur mycket matavfall som hushållen komposterar redan nu är det ingen som vet.

Flera avgiftsnivåer
Hur den nya miljöstyrande taxan ska utformas är ännu inte klart. Troligen måste man under en övergångsperiod ha två avgiftsnivåer.
- Det är ett dilemma. De som har fått möjlighet att välja men ändå lägger allt i samma tunna, kommer att få en högre avgift. Men de som ännu inte fått möjlighet att välja ska kanske ha en lägre avgift, säger Olle Andersson.
Om Gästrike Återvinnare lyckas nå målet att samla in 10 000 ton matrester för kompostering år 2007 återstår cirka 22 000 ton hushållssopor som kommer att brännas även i fortsättningen i Uppsala, Avesta eller Bollnäs. Någon avfallsförbränning i Gästrikland finns det inga planer på. Däremot skulle Gästrike Återvinnare vara intresserad av samarbete om något energibolag i regionen vill bygga ett sopvärmeverk, framgår det av avfallsplanen.
En förutsättning för att avfallsplanen ska fungera är att det byggs en kompostanläggning vid Forsbackatippen. Den ska byggas av Gästrike Avfallshantering, numera ägt av Sita, som kommer att ta beslut om bygget senare i höst. Man räknar med en byggtid på cirka ett år för kompostanläggningen.

Mer läsning

Annons