Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 ballonger för 100-åringen

/
  • Foto: NICK BLACKMON Mot skyarna. Efter fyra skott med salutkanonen utbringades ett fyrfaldigt leve för Ytterharnäs 100-åriga skola. I samma ögonblick släpptes en mängd - 100 stycken? - blå och gula ballonger till väders.\n

YTTERHARNÄS
I går gjorde eleverna i Ytterharnäs skola en resa bakåt i tiden.
Klädda i sekelskifteskläder och försedda med smörgåspaket av papper uppmärksammade de skolans 100-årsjubileum.

Annons
- Föräldrarna har hjälpt till med kläderna, de har letat i gamla gömmor för att hitta sådant som passar, säger rektor Siv Hammarberg, själv klädd i blus med hög hals, vida ärmar, svart kjol och kängor.

Madicken
För att komma i rätt stämning tittade lärare och elever på en Madicken-film och på rasterna spelades kula på skolgården.
Under vårterminen har eleverna fördjupat sig i den gamla skolbyggnadens historia. Med hjälp av svartvita fotografier och pensionerade läromedel har de redovisat sitt arbete i en utställning som visades i går.
I början på 90-talet var framtiden för Ytterharnäs skola oviss. Antalet elever hade krympt en längre tid och många var oroliga för att undervisningen i de högre årskurserna skulle läggas ner.

Lika många elever
Men utvecklingen vände. Nu har flera unga barnfamiljer bosatt sig i byn och skolan har lika många elever som för 100 år sedan - det vill säga ungefär 100.
På kvällen fortsatte firandet. Inbjudna föräldrar bänkade sig framför en provisorisk scen och några elever i fem-sexan bjöd på en föreställning av Ruskabyskolan - en pjäs som utspelar sig i ett klassrum i början på 1900-talet.
- De har repeterat i ungefär en månad och gjort kulisserna själva. Rekvisitan består av några riktiga rariteter, skolbänkarna de använder är 100 år gamla, säger Ewa Gladh, en av klassens lärare.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons