Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 miljoner var för snålt

/
  • Snopet. Ninni Berggren-Magnusson, Anna-Karin Ferm, Mats Öström och Carina Blank från Gävles delegation får beskedet att Gävle är utslaget från tävlingen om att bli europeisk kulturhuvudstad 2014.

I går offentliggjordes en rapport från juryn som ska utse europeisk kulturhuvudstad 2014. Av rapporten framgår att bristen på en europeisk dimension och farhågor kring budgeten var juryns motivering till att Gävle fick lämna tävlingen.

Annons

Den 9 december fattade juryn beslutet att Umeå och Lund går vidare i kampen om att få bli europeisk kulturhuvudstad. För Gävle och Uppsala var tävlingen därmed över.

Juryn berömmer Gävles kandidatur för entusiasm och energi och att man involverat medborgarna. Gävle får också beröm för begreppet kulturell allemansrätt.

Men sedan konstaterar juryn att ansökan inte hade en tillräckligt tydlig europeisk dimension.

– Det handlar om hur kulturhuvudstaden ska bidra till att stärka kulturlivet i Europa. Gävle lyckades väldigt bra med att visa hur man skulle lyfta det lokala kulturlivet i Gävle men vi såg inte så mycket av den andra sidan som handlar om att nå ut till Europa, säger Philip Johnsson, vice ordförande i juryn.

Juryn ifrågasätter också om Gävle hade förstått ”svårigheterna i att omvandla de ambitiösa förslagen till verklighet”. Enligt Philip Johnsson hänger detta ihop med att juryn ansåg att Gävle hade en för liten budget. I sin rapport skriver juryn att de var oroade att budgeten skulle bli en ständig källa till svårigheter för Gävle på grund av det lokala motståndet som fanns mot kandidaturen.

– Vi hade en oro för att debatten skulle sätta en hämsko på kommunpolitikerna så att de skulle få svårt att få fram de pengar som behövdes, säger Philip Johnsson.

Gävles kultur- och fritidschef Mats Öström ser juryns rapport som ett erkännande av att Gävle lämnat in en genomarbetad ansökan.

– Vi är väldigt glada över att juryn uppskattar att vi har varit engagerade och jobbat med medborgardialog. De ger oss också beröm för att vi har lyckats etablera begreppet kulturell allemansrätt, säger Mats Öström.

Uppsala, som också slogs ut ur tävlingen, får ett betydligt hårdare omdöme av juryn än Gävle. Juryn skriver bland annat att Uppsalas ansökan var på ”en underutvecklad nivå jämfört med övriga tre ansökningar”. Mats Öström tolkar detta som att Gävle kom trea i tävlingen.

Mats Öström är nöjd med Gävles ansökan men tycker att man delvis misslyckades med att nå ut med all information till Gävleborna. Mats Öström tror att många av kritikerna inte förstod att varje krona kommunen satsade skulle tredubblas med bidrag från staten och EU så att de 100 miljoner kommunen skulle ha satsat under en sexårsperiod totalt hade blivit 300 miljoner.

– Vi skulle ha ansträngt oss mer för att förklara för Gävleborna. Det är helt tydligt att den negativa opinionen har haft en effekt på juryn, säger Mats Öström.

I september avgörs det om det blir Lund eller Umeå som utses till europeisk kulturhuvudstad 2014.

Mer läsning

Annons