Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14-åring avkastad av tåget

/
  • Jennifer Dahlbergs betalkort, utfärdat av Handelsbanken, dög inte. Gråtande blev hon kvar på perrongen i Hofors. Foto: Lars Wigert

GÄVLE Jennifer Dahlberg, 14, skulle betala med kort på tåget från Falun till Gävle. Men konduktören tog inte emot kortet utan kastade av henne i Hofors.
- Jag grät i en och en halv timme, säger Jennifer till GD.

Annons

Jennifer Dahlberg har påsklov från Engelska skolan och passade på att åka till Falun för att hälsa på en kompis. I går skulle hon åka hem med Tågkompaniet.
Tidigare hade hon betalat ombord med sitt bankkort från Handelsbanken.
Den här gången gick det inte.
Trots att andra resenärer använde kort alldeles innan det blev Jennifers tur att betala.
- Konduktören sa bara att det här kortet tog de inte. Hon ville inte ens se legitimation. Jag fick kliva av i Hofors, säger Jennifer Dahlberg.

Mobiltelefonen var urladdad och hon hittade ingenstans att ta ut pengar.
- Jag grät i en och en halv timme. Som tur var fick jag låna telefon hos en familj och kunde ringa till mamma. Hon fick köra från Gävle till Hofors för att hämta mig.
Jennifers mamma Lena Dahlberg var upprörd att Tågkompaniet helt enkelt slängde av en 14-åring från tåget. I går övervägde hon att göra en polisanmälan.
- Jag kallar det att misshandla en unge. Hon var helt söndergråten. Alldeles oavsett hur situationen är kastar man inte av en 14-åring från tåget. Man tar legitimation och skickar en faktura eller kontaktar mig som förälder så att jag kan möta henne i Gävle, säger Lena Dahlberg.
- Jag arbetar som narkossköterska och kan inte bara lämna mina patienter. Nu var det ren tur att jag kunde komma iväg för att hämta henne, säger Lena Dahlberg, som är djupt tacksam mot paret i Hofors som hjälpte dottern att ringa.
Tågkompaniet erkände i går förbehållslöst att man gjort fel.
- Nu har jag talat med tågmästarinnan. Vi har gjort fel. Det är inte vår policy att sätta av 14-åringar, säger Björn Nyström, marknadschef på Tågkompaniet.

Som han förstod situationen uppstod ett missförstånd mellan tågmästarinnan, som ville poängtera att man måste ha pengar att betala med, och Jennifer Dahlgren.
- Det var inte tågmästarinnans intention att flickan skulle gå av tåget. Hon såg inte att flickan gjorde det, säger Björn Nyström.
Tågkompaniet ska kompensera Jennifer Dahlgren för obehaget, slår Björn Nyström fast. Exakt hur kompensationen ser ut ville han inte säga i går.
I dag kan alla som fyllt 13 år få ett betalkort i Handelsbanken. Tågkompaniet poängterar att man alltid kan betala med kort ombord på deras tåg.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons