Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

140 elever värda tio miljoner

GÄVLE
Bara 220 elever har hittills tackat ja till en plats i Engelska skolan som startar i Gävle i höst.

Annons
Skulle de 140 elever som ännu inte bestämt sig tacka nej, tar de med sig drygt tio miljoner kronor tillbaka till den kommunala skolan.
- Det gör en stor skillnad för våra skolor, säger Ingrid Björklin, t f förvaltningschef, som bett kommunens skolor att räkna också på detta alternativ.
Men på Engelska skolan räknar man fortfarande med att man ska kunna fylla de 360 platser som man planerat för. På en andra introduktionsdag i lördags deltog 80 ungdomar som nu har tiden fram till den 25 april på sig att lämna besked.
- Vi räknar med att alla platser ska fyllas så småningom, men vi kan inte ge kommunen besked innan eleverna har gett definitiva besked, säger Inger Mangs, projektledare för Engelska skolan.
Osäkerheten om hur många elever som börjar i Engelska skolan har ställt till stora problem i planeringen inför nästa skolår. Hårda sparkrav i kombination med färre elever gör att Barn- och ungdomsförvaltningen måste minska antalet lärare och lokaler.
Men hur detta ska gå till är fortfarande inte klart.
Ingrid Björklin vill inte avslöja hur nedskärningarna ska gå till.
- Jag har lovat de fackliga organisationerna att de ska få besked först. Det får de förmodligen nästa vecka.
För lärarna ute i skolorna innebär omorganisationerna stor oro. Många lärare vet inte om de får vara kvar på samma skola eller om de har chans att få en annan tjänst om den de har försvinner.
- Jag tror vi får en förskräcklig höst. Det här måste ju resultera i större klasser och det drabbar de svaga eleverna värst, så är det alltid, säger Elisabeth Westerlund, ordförande i Lärarnas riksförbund i Gävle.
I värsta fall kan det handla om ett 60-tal lärartjänster som försvinner, men Elisabeth Westerberg tror inte att det blir aktuellt med uppsägningar.
- Det är lite sent för att man ska hinna med det. Jag vet faktiskt inte hur man tänker stuva om men man måste väl börja med att titta på de obehöriga lärare som finns, säger hon.
- Helst skulle jag se att 1-7-lärare fick möjlighet att vidareutbilda sig till 4-9-lärare, för vi borde ta tillvara den personal vi har inför framtiden. Men till det behövs ju också pengar, säger hon.
Allra mest orolig är Elisabeth Westerlund dock för vad de kommande neddragningarna kommer att betyda för eleverna.
- Jag är rädd för att de stora grupperna kommer att slå direkt mot elevernas möjlighet att nå kunskapsmålen. Det är olyckligt för Gävle ligger ju redan risigt till, med färre elever som söker vidare till högre utbildning än på andra håll, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons