Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 klarar inte skjutprov

GÄVLE I år infördes nya regler för polisernas skjutprov. Det har lett till att 150 poliser inte klarat proven när knappt tre månader återstår.

Annons
Bland äldre kriminalpoliser, som varit sämst på att skjuta, finns kritik mot de hårdare reglerna.
- Det är en skyldighet mot medborgarna, som har rätt att förvänta sig vissa grundfärdigheter. De är ju poliser, replikerar Mikael Söderström, ansvarig för att alla genomgår skjutproven.
De nya reglerna som ådragit sig missnöje i polishuset säger att man måste klara de tre delmomenten samtidigt. Tidigare kunde man klara ett och återkomma för att skjuta om serien man misslyckades med.

Delproven är drag från hölstret på tio meters avstånd från måltavlan. Av fem skott ska fyra träffa inom en ring med 25 centimeters omkrets. Samma gäller för näste serie, då man börjar skjuta från färdigställning med draget vapen. Sista delprovet är en precisionsserie från 20 meter. Två av tre skott ska sitta i cirkeln.
Av de 150 poliser som inte godkänts har ett 50-tal skjutit men inte klarat ett av delproven. Resterande har fortfarande inte försökt.
Av de som skjutit upp men inte klarat ett moment dominerade en grupp. De var äldre poliser, företrädesvis utredare.
- Man borde inte behöva klara alla moment samtidigt, säger Anders Sjödin och Bo Sköld, utredningschef och biträdande närpolischef.
Andra låter sig inte bekommas av några nya regler.
- Jag klarar det där med förbundna ögon när som helst på dygnet, säger Björn Olsson, kommissarie.
Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons