Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

156 miljoner i förlust för operation

Det blev ett tungt premiärår för landstingets operationsdivision. Trots två uppmärksammade chefsbyten fortsatte ekonomin att försämras och slutresultatet blev minus 156 miljoner kronor.

Annons

När landstinget i Gävleborg inför fjolåret organiserade om sjukvården i divisioner blev Division Operation den största enheten med 1 600 anställda och en budget på drygt 1,3 miljarder kronor.

Ganska snart visade det sig att de pengarna inte räckte för att bedriva den verksamhet divisionen ansvarade för. Landstingsledningen blev alltmer missnöjd med hur ekonomin sköttes och under hösten fick både divisionschefen Gunnar Jansson och verksamhetschefen för anestesin, Kjell Karlsson, sparken.

Men chefsbytena gav ingen omedelbar effekt. Divisionens ekonomi fortsatte neråt och underskottet blev till slut 156 miljoner kronor. Det är det sämsta resultat som någon av landstingets divisioner presterade i fjol.

Divisionens narkosläkare var mycket kritiska till chefsbytena och skrev i november ett öppet brev till landstingsledningen där man uttryckte oro för framtiden. De tycker i dag att de fått rätt i sin kritik.

– Inget förändrades till det bättre av att vi fick nya chefer. Det enda som hänt är att vi blivit sinkade och tappat tempo eftersom de nya cheferna inte haft samma insikt i verksamheten som de tidigare, säger Johnny Hillgren, narkosläkare på Gävle sjukhus.

Han säger att han förväntade sig att de plötsliga chefsbytena skulle leda till någon form av nyordning.

– Man hade trott att de nya cheferna hade något i bakfickan, att de ville ändra inriktningen på något sätt. Men det har vi inte sett någonting av, säger Johnny Hillgren.

Nu verkar det inte ut som om några drastiska neddragningar kommer att behöva göras. Divisionen har efter årsskiftet fått en betydligt bättre ekonomi. En omfördelning av landstingets vårdresurser har gett divisionen ett tillskott på 136 miljoner kronor.

Enligt nye divisionschefen Kjell Norman är fjolårets felbudgetering huvudorsaken till att divisionen fick ett så stort underskott. I år räknar han med att verksamheten ska klara en ekonomi i balans.

Anestesin, som efter petningen av Kjell Karlsson haft Lars-Åke Berndalen som tillförordnad chef, ska snart få en ny ordinarie verksamhetschef. Rekryteringen har just inletts. Björn Hanérus

Mer läsning

Annons