Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

169 föräldrar ska granskas

GÄVLEUnder hösten kommer försäkringskassan att granska 169 föräldrar som varit hemma med sjukt barn under året. Anledningen är att Riksförsäkringsverket misstänker att en del fuskar med bidraget.

Annons
I våras gjordes en undersökning i Stockholm som visade att 20 procent av utbetalningarna inte stämde. Riksförsäkringsverket gick då ut med ett påbud om rikskontroll.
Försäkringskassan i Gävleborgs län fick 169 namn att granska. Samtliga handlar om tillfällig föräldrapenning, alltså föräldrar som varit hemma med sjukt barn.
- År 2000 var det tio ärenden i länet som lämnades till polis för utredning. Två gick till åtal och en dömdes men då handlade det om alla typer av ärendeslag, berättar Jörgen Ekdal, informationsansvarig på försäkringskassan i länet.
De 169 namngivna är slumpmässigt utvalda och är inte på förhand misstänkta på något sätt.
- Vi vet att en och annan fuskar men det är inte utbrett. En del säger att de är hemma med sjukt barn men har jobbat ändå, andra uppger att de varit hemma heldag med varit hemma halv dag och så vidare. Det handlar om vanligt folk, alltså inte kriminella på något sätt. De ser väl en chans till extra ledighet eller lite extra i kassan.
Men egentligen vet inte försäkringskassan varför folk fuskar.
- Det får bli nästa steg, efter polisutredningen.
Den fördjupade kontrollen innebär att försäkringskassan kontrollerar uppgifterna med arbetsgivaren och med förskolan.
Dessutom kontrolleras att inkomstuppgifterna stämmer.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons