Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

175000 till miljöforskning

GÄVLEMiljöforskningen i Sverige är ofta inriktad på hur samhället ska lösa olika miljöproblem.

Annons
Vad konsumenterna tycker till exempel om avfallshanteringen vet man mindre om.
Det vill Forskningsstiftelsen Gästrikeregionens Miljö ändra på.

Stort intresse
Stiftelsen utlyser därför ett årligt forskarstipendium på 175000 kronor för forskning om avfallshanteringens olika delprocesser sett ur brukar- och konsumentperspektiv.
- Det finns ett stort intresse för den sortens forskning. Det såg vi när vi ordnade ett möte på Högskolan i Gävle i oktober. Det var många forskare som kom, säger stiftelsen ordförande Leif Magnusson.
Forskarstipendiet ska delas ut i mars. Det ska i första hand gå till en forskare, eller forskargrupp, vars forskning kan omsättas i praktiken och ge lösningen på något problem inom avfallshanteringen.
- Det skulle naturligtvis vara det optimala för oss, men det finns många olika slags forskningsprojekt som skulle vara tänkbara, säger Leif Magnusson.

10 000 för uppsats
Stiftelsen har samtidigt utlyst fem stipendier på 10 000 kronor vardera till studenter som skriver C- eller D-uppsatser inom teknik, beteendevetenskap, ekonomi eller pedagogik med ett konsument/brukarperspektiv på avfallshanteringens olika delprocesser.
Forskningsstiftelsen Gästrikeregionens Miljö bildades förra året samband med att Gästrike Återvinnare sålde Forsbackatippen till Sita.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons