Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åring ljög om våldtäkt

GÄVLE
Våldtäkten bakom biblioteket i lördags är en bluff.
I går erkände den 18-åriga kvinnan att hon hittat på alltihop.

Annons
-Vi tog kontakt med henne i går för att kontrollera vissa uppgifter. Då visade det sig att det inte skett någon våldtäkt, säger polisinspektör Nina Nordlinder.
Hon hade reagerat på vissa saker 18-åringen berättat i förhör, och bestämt sig för att kontrollera dem.
-Delar av hennes berättelse gjorde att vi kände oss tvungna att räta ut en del frågetecken. Jag pratade med vissa vittnen som styrkte min teori om att det som flickan berättat inte stämde, säger Nina Nordlinder, som inte vill gå in på om 18-åringen sagt varför hon ljugit.
Hade kvinnan namngivit en gärningsman hade hon kunnat åtalas för falsk tillvitelse. Som det är nu kan inte Nina Nordlinder säga om kvinnan begått något brott, men hon är märkbart irriterad.
-Att anmäla våldtäkt är ju inte direkt vilket brott som helst, säger hon.

Signalement inte aktuellt
Att 18-åringen ljugit innebär att hennes tydliga signalement på gärningsmannen inte längre är aktuellt.
Däremot arbetar Nina Nordlinder fortfarande intensivt med den andra våldtäkten som ägde rum på samma plats för tre helger sedan.
I går hörde hon det offret ännu en gång, och har fått ett tydligt signalement.
Gärningsmannen beskrivs som 18-20 år, längre än 185 centimeter. Smal kroppsbyggnad och ljust till mellanblont hår som "stod uppåt". Grå höftlång jacka i något ullmaterial eller liknande med knappar framtill och vit skjorta under. Skorna kan ha varit ett par gulbruna kängor, men där är offret inte lika säker på sin sak.

Polisen söker vittnen
Polisen är intresserad av att höra vittnen som kan ha sett mannen eller något annat som kan föra utredningen framåt. Våldtäkten ägde rum natten mot söndagen den 22 februari, någon gång omkring 02.30. Den misstänkte gärningsmannen ska ha följt offret från O'Learys på Södra Kungsgatan och våldtagit henne bakom Stadsbiblioteket.
Uppgifter kan lämnas till polisinspektör Nina Nordlinder som nås via polisens växel, 65 50 00.

Magnus Lundquist
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons