Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åringen får stanna

/

18-åringen får stanna hos den före detta OG-ledaren.
Det beslutade socialtjänsten i går.
– Många kommer säkert att ha synpunkter på det men vi tror att det är bäst för pojken, säger Per Lodin, chef för socialtjänstens ungdomsenhet i Sandviken.

Annons

I går gjorde Socialtjänsten i Sandviken en helomvändning när det gäller den 18-årige pojkens placering.

När socialtjänsten fick reda på att den 40-årige man som pojken var placerad hos hade fått en hög position inom det kriminella gänget Original Gangsters, OG, tog man beslutet att han skulle flyttas till ett ungdomshem i Sandviken.

När 40-åringen ställdes inför faktumet att 18-åringen ”som han ser som sin egen son” skulle tvingas flytta lämnade han OG. Men det kostade. Summan för att få kliva av det kriminella gänget slutade på 200 000 kronor. Socialtjänsten lät sig inte bevekas utan konstaterade att 40-åringen hade förbrukat sitt förtroende.

– Hans medlemskap i OG var inte förenligt med det uppdrag som han fått av socialtjänsten, sa Per Lodin till GD.

I torsdagens GD vädjade 18-åringen till socialtjänsten om att han skulle få stanna hos 40-åringen. Han förklarade att han kände sig trygg hemma hos mannen och hans familj och berättade att han för första gången hade fått struktur på sitt liv som tidigare varit problemfyllt och kriminellt.

Efter många och långa diskussioner meddelade socialtjänsten i går att de kommit fram till att 18-åringen ska få bo kvar hos 40-åringen.

– Efter mycket övervägande har vi kommit fram till att det är det som är bäst för pojken just nu. Vi är medvetna om att det är ett beslut som många kommer att reagera på. Vissa kommer att tycka att det är rätt och andra att det är fel, säger Per Lodin.

Han säger att socialtjänsten inte har haft några svårigheter i att se bristerna i 40-åringens agerande.

– Men vi tror att han har lärt sig någonting av den sits som han försatte sig själv och pojken i. Därför har vi beslutat oss för att ge den här familjen en chans till, säger han.

Om det skulle visa sig att 40-åringen återigen skulle gå med i en kriminell organisation kommer socialtjänsten inte att tveka att agera.

– Det finns inga marginaler kvar att spela på för 40-åringens del. Men jag tror att alla inblandade är överens om vad som gäller, säger Per Lodin.

Påståendet bekräftas av 40-åringen som firade beslutet tillsammans med 18-åringen och sin familj i går kväll.

– Vi är alla så otroligt glada. Det är socialtjänsten som är uppdragsgivare och jag är anställd av dem. Hädanefter är det deras spelregler som gäller, säger han.

Mer läsning

Annons