Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-åring avled av köldskador

En 20-årig man som hittades svårt nerkyld på Brynäs i söndags morse, avled senare av sina skador. Polisen misstänker inget brott bakom dödsfallet.
Nu varnar läkaren Johnny Hillgren för att det halvkalla vädret kan vara riktigt farligt i en utsatt situation.

Annons

Mannen hittades av en förbipasserande vid sjutiden på Väpnargatan och fördes snabbt till intensiven på Gävle sjukhus. När vårdpersonalen där märkte att den inte kunde kontrollera situationen, skickades han vidare till Uppsala akademiska sjukhus. Men även läkarna där stod handfallna inför mannens allvarliga köldskador och strax efter 22 somnade mannen in.

Polisen misstänker inget brott, men det ska ändå göras ändå en utvidgad obduktion för att ta reda på dödsorsaken.

– Just nu kartlägger vi vad personen gjorde under sina sista 48 timmar i livet. Ännu så länge har vi inte hittat några yttre omständigheter som pekar åt något håll, säger polisens utredare Kalju Poltrago.

Mannens familj underrättades snabbt och var med under hela sjukhusvistelsen.

Johnny Hillgren är medicinsk ansvarig överläkare på intensivvårdsavdelningen på Gävle sjukhus. Enligt honom är de temperaturer vi har just nu extra farliga då kroppen har svårare att värja sig mot långsam nedkylning än snabb.

– Vid snabb nedkylning skyddas hjärnan av själva kylan, men går det långsamt får hjärtat långsamt problem med rytmen och det man till slut dör av är hjärtstillestånd.

Johnny Hillgren råder därför alla att klä sig riktigt varmt, även om det inte är råkallt.

– Det är inte bara temperatur som spelar in vid köldskador utan även vind och hur pass fuktigt det är. Det är lätt hänt att man klär sig lite slarvigt och då kan det bli riskabelt om man hamnar i en utsatt situation som att få fel på bilen eller om man är ensam och berusad och somnar ute, säger han.

Under natten mot lördag var det enligt SMHI 5,4 minusgrader, när det var som kallast.

”Vid snabb nedkylning skyddas hjärnan av själva kylan, men går det långsamt får hjärtat långsamt problem med rytmen och det man till slut dör av är hjärtstillestånd.”

Johnny Hillgren

medicinskt ansvarig överläkare på intensivvårdsavdelningen

Mer läsning

Annons