Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 platser färre på Sätrahemmet

GÄVLE
Stäng två av avdelningarna på Sätrahemmet med sammanlagt 20 platser senast den första september.

Annons
Det förslaget ska omvårdnadsnämnden diskutera på onsdag.

Som Gefle Dagblad tidigare berättat bad en oenig nämnd i februari att få ett förslag på vilket boende där två avdelningar ska stänga. Att förslaget blir Sätrahemmet beror på att det står näst i tur för renovering säger Anita Svensson, chef för Omvårdnad. En renovering skulle innebära färre lägenheter.

De tjugo pensionärer som bor på de två avdelningarna måste flytta och ska erbjudas andra lägenheter.
- Det är stora möjligheter att de får ett alternativ de är nöjda med, säger Anita Svensson och ger stängningen av Lasse Skräddare som exempel.

Säger nämnden ja blir det inflyttningsstopp från och med torsdag. Personalen kommer att få byta arbetsplats och det finns risk för varsel enligt konsekvensbeskrivningen. Andra följder är att kön till särskilt boende växer och att det kommer att behövas ökade insatser i hemtjänsten.

Det är två av Sätrahemmets fyra somatiska avdelningar som är aktuella. Anita Jansson är vårdbiträde på avdelning 2A och fick reda på förslaget i går när hon kom till jobbet för sitt kvällspass. Då hade arbetskamraterna vetat om det sedan i torsdags.
- Jag tycker att det är fruktansvärt, säger hon.
Hon undrar var de gamla ska ta vägen och pekar på att förslaget ökar trycket både på anhöriga och hemtjänsten.
- Så vad sparar det?
Hon berättar att många av pensionärerna är oroliga.
Att stänga de 20 platserna på Sätrahemmet beräknas spara 2,4 miljoner kronor i år och 7,3 miljoner kronor nästa år.

Vivi-Anne Sundqvist, s, ordförande i nämnden, säger att hon kommer att försäkra sig om att konsekvenserna för hemtjänsten är inräknade i förslaget. Hon tycker inte att det är roligt att föreslå en stängning, men måste göra det av ekonomiska skäl säger hon.
- Om jag tycker att det här är oacceptabelt, då måste jag hitta andra områden och det är svårt att hitta något inom Omvårdnad som inte berör människor.
Om 20 av Sätrahemmets 78 lägenheter försvinner återstår 945 platser i särskilt boende.
De besparingsförslag som är klubbade och ska beslutas räcker inte för att gå plus minus noll i år.
- Min bedömning är att Omvårdnad inte klarar 60-70 miljoner kronor utan att vi behöver hjälp av de andra nämnderna i Gävle, säger Vivi-Anne Sundqvist.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons