Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21-åring häktad efter polisaktion

GÄVLE En 21-årig man från Ockelbo häktades i går misstänkt för att ha sålt stora mängder ecstasy. Försäljningen kan ha pågått ända sedan början av augusti.

Annons
Både Ockelbopolisen och gatulangningsgruppen, som är baserad i Gävle, deltog i aktionen dagen före nyårsafton. Husrannsakan i 21-åringens bostad var lyckosam. 65 narkotikaklassade tabletter kunde tas i beslag och både 21-åringen och hans två år yngre flickvän greps.

21-åringen är inte tidigare dömd för grov brottslighet. Det kan förklara han samarbetsvilja under polisförhören. Mannen erkände stora delar av den brottslighet polisen misstänkte honom för.
Inte bara 21-åringen egna uppgifter bekräftar försäljning av det ursprungliga ecstasypartiet. En husrannsakan som gjordes nära tidpunkten för aktionen i Ockelbo resulterade i ett fynd av tre tabletter i Ljusdal. En kemisk analys kan avslöja att beslagen kommer från samma parti.

Åklagaren Christer Sammens hade begärt 21-åringen häktad som misstänkt för grovt narkotikabrott. Det ville tingsrätten i Ljusdal inte gå med på. Domaren nöjde sig med att häkta Ockelbobon för narkotikabrott av normalgraden. Den 19-åriga flickvännen släpptes efter förhör. Det var oklart om hon haft någon del i den brottslighet hennes pojkvän ska ha gjort sig skyldig till.
Större narkotikabeslag hör knappast till vanligheterna i det lilla samhället Ockelbo. På orten har man redan haft en tung höst, främst genom mordet på en 70-årig man som försökte freda sin bil från två unga män från Hälsingland.
Ecstasy är en drog som skiljer sig från narkotika som amfetamin, heroin och kokain genom att vara mer accepterad bland ungdomar.
Ny forskning under hösten visade att "partydrogen" är farligare än man trott och farligare på sätt man inte kände till.

Apor vid ett amerikanskt forskningssjukhus gavs ecstasy, med lika överraskande som skrämmande resultat. Nära 80 procent av nervcellerna som tillverkar dopamin slogs ut. Dopaminbrist kan i sin tur orsaka Parkinsons sjukdom.
Redan tidigare visste man att en signalsubstans, serotonin, påverkas kraftigt av ecstasy. Följden kan bli depressioner och ångest.
Under 2002 beslagtogs 90 000 tabletter i Sverige. Större delen av all ecstasy som kommer till Sverige tillverkas i Holland.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons