Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23 till sjukhus efter olyckor på E4

/
  • Samtliga passagerare i bussen evakuerades av räddningstjänsten. De som endast hade lindriga skador hämtades av en ersättningsbuss och kördes till Gävle sjukhus. Foto: HENRIC LINDSTEN

GÄVLE 23 personer fördes i går till sjukhus efter tre olyckor på E4:an vid Skarvberget norr om Gävle.
Anders Nord, 23, satt längst fram i en buss som kolliderade med en långtradare.
- Hade jag inte haft säkerhetsbälte hade jag varit död nu, säger han.

Annons
Bussen "Medelpadingen" kör dagligen mellan Sundsvall och Stockholm.
I går morse satte halkan stopp för färden vid Skarvberget norr om Gävle.

Det pågick ett bärgningsarbete på höger sida av vägen. En långtradare saktade ner och kröp förbi på den hala körbanan. Bussen som kom efter höll betydligt högre fart.
- När chauffören skulle väja för bärgningsbilen märkte han att det inte fanns något fäste alls. Det var snorhalt. Han skrek rakt ut och svor. Sedan tror jag att han valde att köra in i vajerräcket för att inte krocka med bärgaren, säger Anders Nord som satt på passagerarsätet längst fram i bussen.
Bussen törnade in i långtradarsläpets bakre hörn, innan den fastnade i vajerräcket. Fronten trycktes in och busschauffören klämdes fast bakom ratten. Anders Nord klarade sig mirakulöst oskadd.

- Jag var bara någon decimeter från rutan. Hade jag inte haft säkerhetsbälte på mig hade jag varit död nu.
Det första han blev medveten om efter kraschen var den skadade chauffören.
- Det hemskaste av allt var hans skrik. Han var fastklämd och hade så ont att han inte stod ut. Sedan vände jag mig om och såg hur alla de andra slagit sig. Många blödde och några hade åkt ned på golvet.

Så fort olyckan var ett faktum ringde Anders Nord 112. Räddningstjänsten begav sig till Skarvberget för andra gången samma morgon.
En och en halv timme tidigare inträffade en annan allvarlig halkolycka till följd av samma bärgningsarbete.
Föraren i bärgningsbilen skulle gå ur bilen för att hämta en spade när han blev påkörd av en taxi. Han opererades för frakturer på Gävle sjukhus under gårdagen.

Efter bussolyckan skickades fyra ambulanser och en akutbil till Skarvberget. Busschauffören, som är i 40-årsåldern, var den allvarligast skadade.
Räddningstjänsten skar upp väggen vid förarplatsen för att få ut honom. När ambulanssjukvårdarna tog hand om mannen var han vid medvetande och på sjukhuset kunde man konstatera att han hade en underbensfraktur.
I bussen fanns mellan 15 och 20 passagerare. En man i 70-årsåldern lades in på sjukhuset med en frakturskada. En kvinna med två barn, samt två andra kvinnliga passagerare fick vård för lindrigare skador.

Totalt fördes 21 personer till Gävle sjukhus efter bussolyckan och bemanningen på akutmottagningen fick förstärkas.
De flesta busspassagerarna kunde dock transporteras vidare inom loppet av några timmar.
Efter bussolyckan inträffade även en köolycka strax söder om olycksplatsen.
Två personbilar krockade med varandra och båda förarna åkte med till sjukhuset, lindrigt skadade.
Trafiken på E4:an stängdes av i båda riktningarna under förmiddagen. Först vid 13-tiden flöt trafiken åter i båda färdriktningarna.

Ann Hagman

Mer läsning

Annons