Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24-åring dömd för för att ha utnyttjat elvaåring

GÄVLE 24-åringen ska betala 100 000 kronor i skadestånd till en 20-årig kvinna.
När 24-åringen utnyttjade henne sexuellt var han 15 år - hon var elva.

Annons
Det var ett uppseendeväckande mål som dömdes av Gävle tingsrätt. Familjerna kände varandra och umgicks flitigt. Det var så 24-åringen och den yngre kvinnan kände varandra - det var även tack vare familjernas umgänge han fick tillfälle att vara ensam med henne.

Den unga kvinnan berättade med vånda vad hon mindes. När den några år äldre pojken ville att hon skulle utföra sexuella tjänster förstod hon inte vad det handlade om - men den 15-årige pojken hade porrtidningar och visade.
Under en period förmådde pojken henne till oralsex och onani. Men den lilla flickan blev svårare att övertala. En dag sa hon nej.
Att brottet kom till polisens kännedom berodde på temalektioner i skolan. Den i dag 20-åriga kvinnan mådde allt sämre. Hennes familj skulle besöka 24-åringens föräldrar. Eftersom hon inte vill följa med skickade hon ett e-postmeddelande till sin pappa där hon berättade allt.

Under rättegången förnekade den 24-årige mannen alla sexuella handlingar. Men vittnesmålet var torftigt och mannen kunde inte lämna någon som helst förklaring till varför 20-åringen skulle ha hittat på historien.
Anledningen till att 24-åringen undgår fängelse är att han skulle ha blivit föremål för vård inom socialtjänsten om brottet upptäckts när de begicks.
Skadeståndet, som var precis vad kvinnan begärt, är dock mycket högt.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons