Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

250 elever på nya skolan

Engelska skolan i Gävle har fått klartecken av länsrätten att starta skola för årskurs fyra och fem. Den räknar med att ta emot uppemot 250 elever på den nya skolan som ska ligga på Södra Kungsgatan.

Annons

– Vi är jätteglada och ska börja planera den nya skolan nu, säger Peter Fyles, vd för Engelska skolan.

I fredags kom länsrättens dom beslutet och Engelska skolan tog hem sin andra seger mot Gävle kommun på kort tid. Nyligen fick skolan godkänt av kammarrätten att starta gymnasium efter att kommunen hade överklagat länsrättens dom.

Länsrättens beslut att låta Engelska skolan utöka sin verksamhet kan överklagas inom tre veckor men vd Peter Fyles hoppas slippa en upprepning av historien.

– Många kommer att bli besvikna om de överklagar, jag hoppas verkligen inte de gör bort sig igen, det blir pinsamt, säger han.

På Engelska skolan räknar man med att kunna ta emot upp emot 250 elever i de nya årskurserna som beräknas starta till hösten 2009. Peter Fyles tror inte det kommer bli något problem för dem att fylla platserna då det redan ska stå cirka 400 barn i kö till verksamheten.

– Vi kommer att ha öppet hus i vår och får se hur många föräldrar som är intresserade då, säger Fyles.

Lokalerna som skolans fyror och femmor ska undervisas i ligger på Södra Kungsgatan och kommer att renoveras under våren och om skolan blir populär ska det enligt Peter Fyles finnas goda möjligheter att bygga ut om det skulle bli aktuellt.

– Först kommer vi renovera insidan och satsa på en riktigt spännande ”playground” utomhus, likadan som vi byggde på vår skola för fyr-femmor i Enskede i Stockholm, säger Peter Fyles.

Till skolstarten räknar Engelska skolan med att anställa runt tio svensktalande lärare och lika många engelsktalande.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark, s, är oroad över vilka konsekvenser Engelska skolans expansion kommer att få för de kommunala skolorna i Gävle.

– Jag ser att det här kan leda till att vi får problem med vår ekonomi. Det kommer att kosta pengar för skattebetalarna. Om Engelska skolan tar en eller två elever från varje klass så blir det svårt för oss att ta bort några klasser.

Han tycker inte att Engelska skolan tillför något som behövs i Gävle.

– Jag ser inte att det här leder till bättre studieresultat. De bedriver en högre andel undervisning på engelska än i den kommunala skolan. Men som jag ser det blir det bättre studieresultat för elever i den här åldern om de får läsa ämnena på sitt modersmål i stället.

Mer läsning

Annons