Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

27-åring åtalas för sexköp

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Sundsvallsbo åtalas. 27-åringen misstänks för att ha köpt oralsex av en 15-årig Gävletjej på Hotell Winn i maj i år.

GÄVLESexutredningen sväller.En tidigare sexdömd sundsvallsbo har åtalats misstänkt för att ha köpt oralsex av en 15-årig Gävletjej på Hotell Winn i maj i år.

Annons
Kvinnan som förmedlade kontakten mellan 27-åringen och Gävletjejen kan komma att åtalas för koppleri.
Kvinnan är känd under namnet "Alexandra" och bor i Mellannorrland.
I utredningen finns dessutom uppgifter som tyder på att sexköp via Internet förekommit vid andra tillfällen med andra flickor än vad som påstås i den aktuella förundersökningen.
- Det var något i den vevan som tydde på det, säger en polisman som var förhörsvittne i utredningen.
Den 22 maj hölls det första förhöret med den 15-åriga flickan.

Kontakt via e-post
Kriminalinspektören Rolf Sundqvist fick kännedom om en kedja av händelser som elva dagar tidigare ledde till det misstänkta sexköpet på ett hotellrum på tredje våningen på Hotell Winn i Gävle.
Flickan berättar följande i det knappt två timmar långa förhöret som äger rum i hennes bostad i Gävle.
Via e-post kontaktades hon av en kvinna som sett hennes hemsida på Internet och tyckte att hon var lämplig för modelluppdrag. Flickans hemsida ligger på en välbesökt så kallad "community" för ungdomar på Internet. Kvinnan, som sa sig företräda något slags modellagentur, kallade sig själv "Alexandra".
Flickan som blev intresserad av det eventuella modelluppdraget blev uppringd av "Alexandra" sedan hon lämnat ut sitt mobiltelefonnummer.
Snart ville "Alexandra", vars egentliga identitet är okänd, att flickan skulle möta en man på ett kafé i Gävle.
Flickan tvekade men övertalades. Hon tog med sig en kamrat till den utsatta platsen och tiden, 17.30 den 11 maj i år på Café Artist.
Dit kom den misstänkte sundsvallsbon, samme man flickan den 25 maj identifierat i en fotokonfrontation bland sju andra män.

Flickorna vägrade
Enligt flickan hände sedan följande. 27-åringen ska ha insisterat på att de två kamraterna skulle följa med upp på hans hotellrum. Väl där ska mannen ha begärt att de skulle strippa och kyssa varandra. När flickorna vägrade ska mannen ha bett den medföljande kompisen att lämna rummet, vilket hon gjorde.
Enligt vittnesmålet mot honom ska 27-åringen sedan ha lagt sig på flickan, försökt dra av henne byxorna och erbjudit pengar för samlag. Hon vägrade. Men han ska ha tjatat till dess hon gav med sig och utförde oralsex, mot en betalning av 300 kronor.
Flickan berättade vidare medan förhöret var på väg att ta slut.
Hon var inne på hotellrummet under knappt tjugo minuter. Kort efter att hon lämnat det ska "Alexandra" ha ringt och erbjudit 3 000 kronor om flickan återvände dit och genomförde ett samlag.

27-åringen till förhör
Återigen nekade flickan, men säger att hon efter händelsen blivit uppringd flera gånger av den person som kallat sig "Alexandra".
Efter anmälan till polisen var det enkelt att slå fast den misstänktes identitet. Hotellliggaren togs i beslag och till en receptionist hade 27-åringen gett sitt företags visitkort.
Den 17 oktober kallades han till polisförhör.
Då nekar han till brott och uppger bland annat följande. Han känner "Alexandra" sedan tidigare för hon har arbetat som modell. Det var hon som ville att han skulle träffa flickorna trots att han "inte ens hade en kamera med sig". Flickan ska ha börjat klä av sig och 27-åringen blev vettskrämd. Därför erbjöd han henne pengar för att hon skulle försvinna.
- Hela idén var att träffas och prata, så jag var inte inställd på någonting. Jag var ju vettskrämd när jag såg deras låga ålder. För det räckte ju att jag satt i bilen och sa till en tjej, du har ju fina ben och då åkte jag för det. Ska jag våga göra något mer? Så dum är man inte, säger 27-åringen under det bandade förhöret.

Smekningar
Händelsen 27-åringen refererar till utspelade sig i en stadsdel i Sundsvall för tre år sedan. Mannen smekte då en ung flicka på benet, en flicka han också erbjöd pengar mot att få fotografera henne i bikini.
27-åringen dömdes för sexuellt ofredande till dagsböter. Om han nu döms för åtalspunkten förförelse av ungdom riskerar han sex månaders fängelse.
Under måndagen gick det inte att få ytterligare klarhet i uppgifterna att sexköp via Internet förekommit vid flera tillfällen med andra flickor.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons