Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

27-åring dömd för sexköp på hotell

GÄVLEDen 27-årige sundsvallsbo som köpte oralsex av en 15-årig flicka på ett hotell i Gävle i maj fick sin dom i går.

Annons
Straffet blev skyddstillsyn.
Tingsrätten konstaterar i sin dom att brottet, förförelse av ungdom, i det aktuella fallet borde innebära fängelse.
Rätten har noterat att flickan hade fyllt 15 år bara några dagar före händelsen. Därför är straffvärdet "på fängelsenivå".
Ändå går man på frivårdens linje, som är att 27-åringen behöver övervakning för att komma till rätta med sin kriminalitet.

Dömd tidigare
Sexköpet på hotellet i Gävle var inte det första brottet 27-åringen begick mot unga flickor som ledde till fällande dom - i januari 2001 dömdes han för sexuellt ofredande, och i lokala medier i Sundsvall har han gått under namnet "porrfotografen" sedan han frågat unga flickor om han fick fotografera dem nakna.
Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Tingsrätten skriver att det är med uppenbar vånda flickan berättar om det inträffade. Att hon några dagar efter händelsen började må mycket dåligt och drog sig undan sina kompisar. Hon skrev sämre på prov i skolan.
27-åringen fortsatte under hela förhandlingen att neka till att han betalat flickan för oralsex.
Det var en kedja av händelser som ledde till sexköpet på tredje våningen på ett hotell i Gävle. Via e-post kontaktades 15-åringen av en kvinna som sett hennes hemsida på Internet och tyckte att hon var lämplig för modelluppdrag. Hemsidan låg på en välbesökt så kallad "community" för ungdomar på Internet. Kvinnan sa sig företräda något slags modellagentur och kallade sig själv "Alexandra".

Lämnade ut nummer
15-åringen blev intresserad av det eventuella modelluppdraget och lämnade ut sitt mobiltelefonnummer. Snart ville "Alexandra", vars egentliga identitet fortfarande är okänd, att flickan skulle möta en man på ett kafé i Gävle.
15-åringen tvekade men övertalades. Hon tog med sig en kamrat till den utsatta platsen och tiden, 17.30 den 11 maj i år på Café Artist.
Dit kom den misstänkte sundsvallsbon.
När han senare blivit ensam med 15-åringen på hotellrummet övertalade han henne att utföra oralsex.
Efter anmälan till polisen var det enkelt att slå fast den misstänktes identitet. Hotellliggaren togs i beslag och till en receptionist hade 27-åringen gett sitt företags visitkort.
Den 17 oktober kallades 27-åringen till polisförhör där han nekar till brott.
- Hela idén var att träffas och prata, så jag var inte inställd på någonting, säger 27-åringen under det bandade förhöret.
Men tingsrätten valde att inte tro på 27-åringens nekanden vare sig i polisförhöret eller under rättegången.
Utom skyddstillsynen ska 27-åringen även betala 10 000 kronor i skadestånd till den 15-åriga flickan.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se

Mer läsning

Annons