Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

27-åring tros ha köpt sex av flicka

GÄVLEEn 27-årig man i Gävle är skäligen misstänkt för att köpt sex av en 15-årig flicka han fått kontakt med på Internet.

Annons
Redan i slutet av maj eller början av juni fick polisen kännedom om det misstänkta brottet. Ändå har 27-åringen inte förhörts.

Anders Sjödin, förundersökningsledare vid Gävlepolisens kriminalavdelning, kommenterar tiden mellan det att man mottog skrivelsen och att den 15-åriga flickan hördes.
- Det tog tid att jobba fram. Skrivelsen kom och sedan upprättades en anmälan. Flickan hördes för några veckor sedan, säger han.

Det misstänkta brottet ska ha ägt rum i Gävle i maj. Den misstänkte 27-åringen ska ha fått kontakt med den 15-åriga flickan på en webb-sajt, Lunarstorm, som är mycket populär bland ungdomar.

Mot betalning
De ska ha stämt möte och flickan ska därefter ha utfört vissa sexuella tjänster mot betalning, men inte ha gått med på samlag.
Polisen vill inte kommentera hur mycket pengar det ska röra sig om.
27-åringen är tidigare känd av polisen, men inte för brott liknande det han nu misstänks för.

Det misstänkta brottet är förförelse av ungdom, ett brott som straffas med böter eller fängelse i högst sex månader.

På senare tid har över tiotalet anmälningar om förförelse av ungdom gjorts, mot som vanligt någon anmälan vartannat år.
Det stora flertalet anmälningar rör en enda dömd person, en HVB-hemsföreståndare i västra Gästrikland som både försökt och lyckats köpa sex av underåriga flickor.

Efter samtal med flera personer inom primärvården och socialtjänsten är en samlad bild att det långtifrån handlar om ett galopperande problem.
Men man känner till fall där unga flickor träffat äldre män på Internet - dock utan att pengar betalats för sexuella tjänster.

- Det vi har reagerat på är att männen kunde ha varit deras föräldrar. Bara det att man får kontakt med tjejerna är oroväckande, eftersom de kan vara lättledda, säger Gunnar Löhman vid socialtjänstens ungdomsstöd, en specialenhet som arbetar intensivt med stöd till ungdomar med en svår problembild.

- Vi uppfattar det inte som ett problem, och det har inte varit vanligt på områdesgrupperna, säger även Jim Salamon på socialtjänsten.

Risker med Internet
Flera Gefle Dagblad talar med poängterar dock riskerna med internet. Marie Nordlund är psykolog på primärvårdens ungdomsmottagning.
- Det vi har fått kännedom om är att vissa män på nätet får in samtalet på sexprat med unga tjejer. Det blir skrämmande och nästan verbal våldtäkt.
- Det är inte ett utbrett, stort problem. Men man kan vara oroad över vad som kan bli, säger hon.

Receptet är enkelt, eller kanske svårt:
- Föräldrarna måste vara medvetna. Delaktiga på något sätt, kanske vara med att chatta, säger Marie Nordlund.

Den 15-åriga flickan ska ha lurats till sex, enligt vad hon berättat för polisen. 27-åringen är skäligen misstänkt, vilket är den lägsta graden av misstanke.
På torsdag eftermiddag fanns såvitt känt inget beslut att hämta in 27-åringen till förhör.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons