Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 miljoner till sanering

/
  • Saneringen av området kring gasklockorna är på gång.
  • Ytterligare en etapp i saneringen av området kring gasklockorna är på gång. Stenborgskanalen, alldeles till höger om stora gasklockan, ska rensas från tjärförorenad sediment.

Gävle kommun får 30 miljoner från Naturvårdsverket för att sanera Stenborgskanalen. Direkt efter helgerna börjar arbetet med att söka tillstånd för arbetet.
– Jättebra! Vi har fått de pengar vi har sökt, säger Sören Westberg, som leder projektet.

Annons

Stenborgskanalen innehåller över 10 000 kubikmeter sediment som är förorenade av tjära, rester från produktionen i gasklockorna. Tjäran tippades direkt i kanalen och bildar ett metertjockt lager på botten.

Undersökningar visar att föroreningarna fortfarande sprids från kanalen till Inre Fjärden.

Politikerna sa i höstas ja till saneringen och samtidigt ansökte kommunen om medel från Naturvårdsverket. Nu finns pengarna tillgängliga, förmedlade av länsstyrelsen. Men om de räcker till att täcka alla kostnader är inte helt säkert. Trots noggranna undersökningar kan kanalen fortfarande bjuda på överraskningar.

– Det är svårt att bedöma saneringsprojekt. Men med den bedömning vi har gjort ska det räcka, säger Sören Westberg.

Kommunen räknar också med att lägga in tre miljoner kronor i projektet.

I januari blir det ett samrådsförfarande med de som berörs av saneringen och samtidigt förbereds en ansökan till miljödomstolen i Östersund.

Om allt går enligt planerna kan arbetena börja hösten 2009. Väderleken får sedan avgöra om projektet kan avslutas på en säsong. Den normala tillståndstiden för liknande projekt är från september till april.

– Vi har tittat på möjligheten att börja nästa höst, när säsongen för småbåtsfolket är över.

Sören Westberg räknar med att 14 000 kubikmeter ska hanteras under projektet, och det finns mer än tjära på botten.

Sedimenten innehåller också tungmetaller, cyanider och olja. Lakvatten från massorna som tas upp måste också tas om hand, och projektet innebär troligen också att en bit av kajerna måste rivas.

Mer läsning

Annons