Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 anställda sägs upp på sjukhuset?

/
  • Färre anställda, färre vårdplatser, Sveriges sämsta tillgänglighet för planerad vård, risk för medicinsk säkerhet och så vidare. Så beskriver klinikchefer, sjukhusdirektörer och annan personal framtiden för sjukhusen om besparingskravet på 200 miljoner blir verklighet. Foto: LASSE HALVARSSON

GÄVLE Svåra konsekvenser för cancersjukvården, inga planerade ortopediska operationer och i det närmaste en total nedläggning av infektions- och lungklinikerna.
Uppsägningar av närmare 300 personer, däribland 23 läkare, 115 sjuksköterskor och 41 undersköterskor.

Annons
Det är konsekvensen av politikernas sparkrav på länssjukhuset i Gävle.
Det visar en utredning som presenteras för landstingspolitikerna i dag.
Länssjukhuset i Gävle samt Hudiksvalls sjukhus kommer inte att få de resurser de anser sig behöva för att driva verksamhet på nuvarande nivå under nästa år.
I stället måste sjukhusen spara ytterligare 200 miljoner kronor. 115 miljoner ska sparas i Gävle och 85 i Hudiksvall.
Sjukhusdirektörerna Lena Munkhammar och Gunnar Jansson har därför jobbat med att översätta prioriteringsanvisningarna från politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnderna till praktisk verklighet. Sjukhusens anställda samt fackliga representanter har fått tycka till och de ansvariga vid de olika sjukhusavdelningarna har beskrivit konsekvenserna för sina avdelningar. Det har resulterat i en sammanställning som nu är klar.

- Vår bedömning är att ytterligare reduceringar av sjukhusvården för en befolkning som tillhör landets äldsta och sjukaste kommer att få påtagliga konsekvenser för berörda patientgrupper, enligt de konsekvensbeskrivningar som verksamheterna tagit fram, hävdar sjukhusdirektörerna i sin skrivelse till politikerna.
Sammanställningen blev klar i fredags och under söndagskvällen informerades landstingsråden om innehållet.
I dag måndag ska politikerna i de fyra hälso- och sjukvårdsnämnderna informeras.

Nämnderna har valt att prioritera äldre, barn och ungdomar, kroniskt sjuka samt psykiskt sjuka. Därför berörs till exempel inte medicin- och barnklinikerna i länet.
Vid länssjukhuset i Gävle drabbas lungkliniken samt infektionskliniken hårdast.
Lungkliniken skulle förlora två läkare, 23 sjuksköterskor, två undersköterskor samt ytterligare 1,5 övriga tjänster.
Det skulle innebära att så gott som hela kliniken försvinner då den inte kan ha några vårdplatser. Detsamma gäller infektionskliniken där konsekvensen av besparingarna skulle kunna bli att en läkare samt 32 sjuksköterskor sägs upp. Inte heller där skulle det i praktiken bli någon klinik kvar.
Gävleborg har redan den billigaste ortopediska vården.
Gävlekliniken har minst pengar av alla per invånare för sin verksamhet.
Verksamhetschef Bengt Malmqvist säger att nedskärningarna skulle kunna innebära att Gävle skulle få Sveriges sämsta mottagningskapacitet och Sveriges sämsta tillgänglighet för planerad vård.
- Det är den bedömning vi gjort. Den konsekvensbeskrivning jag gjort talar sitt tydliga språk.

Inger Nordmark, verksamhetschef vid onkologkliniken, är mycket oroad för vad som skulle hända med cancersjukvården i länet om besparingarna skulle bli verklighet.
- Det skulle innebära en risk för den medicinska säkerheten och försämrad vårdkvalitet, skriver hon.
Bland annat kommer kliniken inte att kunna följa de vårdprogram som finns för olika tumörsjukdomar när det gäller kontroller och uppföljningar efter avslutad behandling.
Det kommer inte att finnas några vårdplatser för palliativ vård, vård i livets slutskede.
Onkologjouren riskerar att försvinna och väntetiderna för strålbehandling kommer att förlängas.
Gefle Dagblad pratade med sjukhusdirektören Lena Munkhammar under söndagen. Hon avböjde dock att kommentera sin skrivelse till politikerna.
Inte heller landstingsrådet Ingrid Liljegrääs ville kommentera. Anders Tollmar, informationsansvarig i landstinget, meddelade att det från deras sida inte finns något intresse i att bidra till att konsekvensbeskrivningen blev offentlig innan den presenterats för politikerna.
Han hänvisade i stället till en presskonferens som kommer att hållas under måndagen.

Karin Bergkvist
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons