Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

33-åring kränkte och filmade i smyg

/
  • Vem är kvinnan? Åklagare Micael Dahlberg vill att den eller de personer som känner igen mönstret på täcket kontaktar Gävlepolisen. Inspelningen gjordes antagligen på Citycampingen, men det framgår inte när.

GÄVLEPå Gefle Dagblads redaktion tar vi del av de djupt kränkande bilderna.Under några minuter smeker en manshand den sovande kvinnans könsorgan i hennes och pojkvännens tält - allt medan videokameran obönhörligt spelar in övergreppet.

Annons
Inspelningen misstänks har gjorts av den så kallade Videomannen.
En på ytan alldaglig, 33-årig gävlebo med fast arbete på samma arbetsplats sedan många år. Som inte tidigare dömts för brott, trots alla tecken som tyder på att han ägnat sig åt de hemliga inspelningarna en längre tid.

På onsdagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för sexuellt utnyttjande, barnpornografibrott och försök till sexuellt utnyttjande.

Filmen Gefle Dagblad tagit del av börjar med att flickor i tioårsåldern filmas när de befinner sig på en badstrand. Särskilt dröjer linsen vid barnens ben.

Kvinna i bikini
Nästa sekvens är filmad i en småbåtshamn. Kameran börjar filma 07:32 och den person som sköter den, enligt misstankarna 33-åringen, är uppenbarligen dold för den kvinna som iklädd nederdelen på en bikini kommer upp på däck.
Den blonda, medelålders kvinnan filmas medan hon tar av sig nederdelen och sveper in sig i en badhandduk.

Nästa sekvens på det inspelade bandet är betydligt otäckare. Dragkedjan på ett tält dras ned. Enligt de observationer som går att göra står tältet på Citycampingen i Gävle, men det går inte säga vilket datum inspelningen gjorts.

En man tar sig in i tältet - enligt kamerans klocka sker det vid 06:01 på morgonen. Den okända kvinnan och hennes pojkvän sover djupt.
Gärningsmannen lyfter undan täcket. Utan rädsla för att kvinnan ska vakna - möjligen är han berusad av alkohol eller droger - börjar han smeka hennes underliv.

När kvinnan, fortfarande sovande rycker åt sig sovtäcket, tar sig mannen panikslagen ur tältet. Ryckiga bilder visar mannens springande steg, hur han kliver i slitna seglarskor och tar sin cykel vid campingens grindar.
Men lockelsen att återvända besegrar rädslan. Videomannen är tillbaka i tältet några minuter senare, 06.14 enligt kamerans klocka.
Han upprepar det tidigare övergreppet.

Nu filmas ett mönster på ett sovtäcke - mönstret kan vara polisens enda ledtråd till vem kvinnan är.

33-åringen själv var fåordig under häktningen.

Åklagare Micael Dahlberg frågar om tillfället i måndagsnatt när han greps.
- Jag var väldigt full. Kommer inte ihåg någonting.

Dahlberg frågar om sekvensen där en man förgriper sig på den sovande kvinnan.
- Jag har sett det, men kommer inte ihåg att jag gjort det.

Du har smygfilmat andra människor?
- Ja.

Barnporrbilderna då?
- Det var ren nyfikenhet. Jag ville se om de gick att få tag på. Det var inte alls svårt.

Smygfilmat grannar
Fynd i 33-åringens lägenhet tyder på att han under lång tid smygfilmat grannar och andra personer. Utom ett 40-tal VHS-kassetter som polisen har kvar att gå igenom, fann man ett egentillverkat stativ. Uppenbarligen avsett att fästa kameran vid så att mannen inte skulle upptäckas när han filmade in i bostäder, lyder misstankarna.

Vem är 33-åringen? En första bild som träder fram avslöjar en ung man, visserligen med fast arbete, men utan nära vänner eller normala relationer till kvinnor.

Genom den dolda kameralinsen har har fått utlopp för sina voyeristiska böjelser, om misstankarna mot honom är riktiga.

Tingsrätten beslöt häkta 33-åringen. Han ska dessutom genomgå en så kallad liten sinnesundersökning. Åtal mot honom kommer att väckas senast den 21 augusti.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons