Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35 patienter kräksjuka

GÄVLEVinterkräksjukan skapar stora problem på länssjukhuset i Gävle. Hittills har 30-35 patienter och 40-50 ur personalstyrkan insjuknat.

Annons
Utbrottet har kommit olägligt, menar chefläkare Lars Pettersson.
- Sjukhuset är extra sårbart just nu eftersom vi fortfarande inte öppnat helt efter julstängningarna, säger han.
Det var i torsdags som Caliciviruset slog till på allvar vid sjukhuset. GD berättade om detta i går. Värst drabbade är avdelning 105 på medicinkliniken och onkologkliniken men även ortopeden, akuten och andra delar av sjukhuset är berörda.

"Inte beredda"
- Vi har haft smittan här under hösten men då har det bara varit enstaka fall. Nu fick vi plötsligt en spridning av mycket större omfattning och det var vi inte riktigt beredda på, säger Lars Pettersson.
Vinterkräksjukan yttrar sig, som namnet antyder, i form av häftiga kräkningar under något dygn, ibland i kombination med andra besvär. För människor som redan är sjuka är det naturligtvis extra ansträngande att drabbas också av detta. Några medicinska risker löper de dock inte, enligt Lars Pettersson.
För att stoppa inflödet av smitta har sjukhuset infört besöksförbud på alla vårdavdelningar. Men något totalstopp är det inte.
- Handlar det om dödslar eller födslar så är besök självfallet tillåtet. Det här är något som måste skötas med omdöme. Alla som kliver in på sjukhuset ska dock vara ordentligt informerade om läget.
Besöksförbudet tros komma att gälla i ytterligare någon vecka. Även andra åtgärder kan bli aktuella. Bland annat överväger man ett stopp för planerade operationer. Den akuta sjukvården kommer dock att fungera även om den delvis måste bedrivas i provisoriska former.
Vinterkräksjukan är mycket smittsam och vårdpersonalen måste vara noggrann i kontakterna med patienterna. Man får till exempel inte torka upp kräk från golvet om man inte är försedd med skyddsutrustning.
Någon möjlighet för ett sjukhus att helt skydda sig mot den här typen av magsjukevirus finns inte, menar Lars Pettersson.
- Nej, det här är något som kommer att återkomma och som vi får lära oss att leva med.


Björn
Hanerus
026-15 96 34 bjorn.hanerus_gd.se

Mer läsning

Annons