Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

37-åringen får två års fängelse

/
  • Enligt 37-åringer är de stora sedelbuntarna kontanter han fått i samband med några bilaffärer och i samband med lån från släktingar och vänner. Han har också vunnit nästan en miljon på olika spel under ett år. Bilderna var en rolig grej, inget annat, hävdar 37-åringen. Det tror inte tingsrätten på.

Tingsrätten tror inte på 37-åringens förklaringar om att han inte tjänat pengar på bilaffärerna.
I går dömdes han till två års fängelse för bland annat grovt bokföringsbrott.

Annons

I den omfattande domen resonerar tingsrätten kring 37-åringens bilaffärer. Under fem års tid har minst 36 annonser lagts ut på Blocket. Annonserna har handlat om bland annat bilar och båtar. 24 av annonserna har lett till affär.

I tingsrätten har flera personer vittnat om hur de låtit 37-åringen registrera bilarna i deras namn för att underlätta affärerna. En kvinna lät också 37-åringen låna hennes bankkonto för betalningarna.

37-åringen förklarade att han bara hjälpt kompisar med affärerna, bland annat när det handlat om utlandsaffärer.

Några pengar tjänade han inte. Därmed har han inte heller varit bokföringsskyldig, eftersom det inte handlat om någon yrkesmässig affärsverksamhet.

Det finns bilder på 37-åringen med stora sedelbuntar. Enligt honom handlar det om att han fått kontanter i samband med några bilaffärer och i samband med lån från släktingar och vänner. Han har också vunnit nästan en miljon på olika spel under ett år. Bilderna var en rolig grej, inget annat.

De svaren tror inte tingsrätten på. Enligt domen har det handlat om yrkesmässig försäljning, som 37-åringen har tjänat stora summor på. Spelkvitton går att köpa, därför är deras värde som bevis lågt.

37-åringen var också åtalad för att ha köpt stulna saker från olika personer. Inte heller här tror rätten på förklaringarna utan dömer honom för grovt häleri, eftersom köpen betraktas som systematiska. En av punkterna ogillas. Den lade åklagaren ner under pågående rättegång.

Hemma hos 37-åringen hittades också 14 filmer, som visade hur bilar körs i upp till 300 kilometer i timmen. Bankörning och körning på Autobahn enligt 37-åringen. Riksväg 76 mellan Gävle och Furuvik i åtminstone två fall enligt polisens utredningar, som tingsrätten väljer att tro på. Däremot bedöms inte alla filmer som grov vårdslöshet i trafik, eftersom bara en bild av hastighetsmätaren inte räcker fullt ut för att bedöma hastigheten. Han frias också från misstankarna i sex fall.

37-åringen döms också för att ha lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan och till banken för att kunna ta ett lån.

37-åringen döms för 18 brott vid olika tillfällen. Eftersom han tjänat pengar på sina brott ska en del av det tas i beslag till staten. Han ska också betala skadestånd till det försäkringsbolag som försäkrade en stulen Porsche som 37-åringen köpte och fick hjälp att montera ur motorn på.

Sammanlagt tas 700 000 kronor av 37-åringens tillgångar i beslag, genom kvarstad hos kronofogdemyndigheten.

Varken åklagaren eller 37-åringens advokat vill kommentera domen innan de gått igenom den ordentligt.

Den 36-åring som monterade ur motorn ur Porschen dömdes för häleri till villkorlig dom och samhällstjänst i 160 timmar.

Han ska också betala skadestånd till försäkringsbolaget tillsammans med 37-åringen.

Mer läsning

Annons