Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

37-åringen släpptes efter rättegången

/

37-åringen, vars bilaffärer omsatt miljonbelopp, släpptes i går.
Om två veckor kommer domen och då får han veta om delar av hans lyxvilla kommer att utmätas av staten.

Annons

Den 37-årige mannen som åtalats för grovt bokföringsbrott och flera grova hälerier har suttit häktad i drygt fyra månader. Efter att mannen greps har ett stort antal poliser jobbat med att granska mannens handel med lyxbilar som omsatt miljontals kronor.

Åklagaren och utredarna på Skatteverket menar att 37-åringens affärer varit så omfattande att de bör betraktas som en verksamhet. Eftersom han varken betalat skatt eller bokfört försäljningarna åtalades han för grovt bokföringsbrott.

37-åringen har hela tiden hävdat att han endast hjälpt sina kompisar att sälja deras bilar. Han har heller inte tjänat några pengar på bilaffärerna. Polisen har säkrat flera bilder där 37-åringen poserar med tjocka sedelbuntar men i går förklarade han att pengarna inte tillhörde honom.

– De var lånade eller pengar som jag fått av kompisar som jag skulle hjälpa att köpa bilar, säger han.

Enligt Skatteverkets beräkningar har 37-åringen och hans sambo levt långt över sina tillgångar.

Trots att ingen av dem haft en högre årsinkomst än 140 000 kronor de senaste fyra åren har de haft råd med lyxiga bilar och har kunnat bo i en villa med sjötomt värderad till 3,7 miljoner kronor.

Skatteverket har kommit fram till att de borde ha gått back 100 000 kronor per år. Men i går förklarade 37-åringen hur han fått livspusslet att gå ihop. Han har lånat drygt 900 000 kronor av sin pappa och en bekant.

I går lämnade han också in spelkvitton som visade att han vunnit 1,1 miljoner kronor på trav.

– Men travkvitton har ett mycket lågt bevisvärde eftersom de går att köpa. Det finns en marknad för sådant, sa handläggaren från Skatteverket som vittnade i målet.

37-åringen förklarade att de köpt villan till ett billigt pris och att han gjort det mesta av arbetet på huset. Virket till utbyggnaden fick han av sin svärfar som också hjälpt till med utbyggnaden.

Åklagaren Christer Sammens menade att det är uppenbart att 37-åringen har kunnat leva det liv som han har gjort eftersom han tjänat stora pengar på bilaffärerna. Därför vill åklagaren att ett belopp motsvarande 600 000 kronor ska förverkas från 37-åringens villa.

Hur det går vill åklagaren inte sia om. Han konstaterar att det är upp till rätten att avgöra vilken version som är mest trovärdig.

När rättegången avslutades släpptes 37-åringen. Åklagaren menade att det fanns en överhängande risk att mannen skulle fortsätta att begå brott men tingsrätten delade inte den uppfattningen.

Mer läsning

Annons