Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3G-antenn i flaggstång?

/
  • När nätföretagen ansöker om bygglov för 3G-master är det inte ovanligt med kraftiga protester från närboende. Men kring antenner inne i städer blir det sällan rabalder, kanske beroende på att många inte vet att de finns där. Foto: NICK BLACKMON

GÄVLE Tillstånd att bygga en 3G-antenn i en flaggstång i Storhagen.
Det är en av frågorna som bygg- och miljönämnden i Gävle tar ställning till på sitt möte i dag. Boende i området har protesterat men förvaltningen anser att ett bygglov bör beviljas.

Annons
Byggandet av 3G-master väcker känslor, den saken är klar.
Vissa anser att masterna är fula och förstör landskapsbilden, en del oroas över strålningen och undrar hur den påverkar hälsan. Andra bryr sig inte alls om de plötsligt får en hög mast som granne.
Hittills har nätföretagen fått klartecken att bygga drygt 100 3G-master i Gävle kommun. I dag ska ytterligare ett antal ansökningar prövas av bygg- och miljönämnden.

Ett ärende gäller Storhagen där nätföretaget 3GIS vill bygga en flaggstång med dolda antenner efter protester från allmänheten.
- Den blir lite kraftigare än en vanlig flaggstång och cirka 20 meter hög, förklarar handläggare Lars Skogsberg på bygg- och miljökontoret.

Redan nu finns många 3G-antenner monterade på andra ställen än i master, bland annat på hustak inne i centrala Gävle.
- Drottninggatan 17, där sitter det en 3G-antenn, säger Lars Nordell på 3GIS och fortsätter att rabbla upp en rad adresser.
- Nedre Åkargatan, Fleminggatan, Nygatan, Centralplan&
Att protesterna mot den typen av antenner inte varit speciellt stora kan bero på att många gävlebor inte känner till att de monterats upp. För antenner på hustak krävs inget bygglov. Enligt Lars Nordell räcker det med att företagen får klartecken från fastighetsägaren.

Men enligt honom har nätföretagen inte "gömt" antennerna för att slippa kritik.
- Ja, vi döljer antennen och sätter upp en svart antenn om det är en svart skorsten. Men vi gör det inte för att den är farlig utan för att den inte behöver sticka ut, säger han.
I övrigt skiljer sig antennerna på taken inte nämnvärt från de som sitter i master.
- Uteffekten på antennerna i staden är 10 watt. För de på landsbygden är den 20 watt, det är egentligen enda skillnaden, säger Lars Nordell.

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons