Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 av 10 fartsyndare får böter

/

Under förra året registrerades 335 fortkörare i Gästriklands två fasta kameraskåp. Men bara fyra av tio fortkörare åker fast och betalar sina böter. Nu har Rikspolisstyrelsens siffror för 2008 presenterats.

Annons

Flest fortkörare i landet registrerades förra året på länsväg 276 mellan Åkersberga och Roslags-Kulla, i Österåkers kommun. Drygt 4.000 fortkörningar fångades av kamerorna.

I Gästrikland finns bara två fasta kameraskåp. De registrerade 335 fartöverträdelser förra året. Ett av två mobila skåp i Gävleborg finns i Gävle och Sandviken. Det andra finns vid trafikenheten i Hudiksvall. Drygt 1 800 fortkörare registrerades i de mobila skåpen 2008.

730 fortkörare körde förbi kameran på riksväg 50 mellan Överbo och Bollnäs. På E4:an mellan Hudiksvall och Iggesund registrerades drygt 500 fortkörare under 2008.

Men antalet registrerade fortkörare är inte detsamma som antalet bötfällda. En majoritet faller bort av tekniska skäl. Till exempel håller många fortkörare för ansiktet när de passerar en fartkamera. Det kan också vara bildkvaliteten som gör att det blir svårt att identifiera föraren.

Under 2006 blev 43 procent av fortkörarna bötfällda, 2007 sjönk siffran till 41.

Enligt Rikspolisstyrelsen har dödsolyckorna minskat med 60 procent på vägar där kamerorna används sedan de infördes i Sverige. Antalet svårt skadade har minskat med 30 procent.

Fortkörarna får i allmänhet ett brev från Rikspolisstyrelsens ATK-enhet i Kiruna en vecka efter att de fångats på bild.

Mer läsning

Annons