Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

41,4 miljarder spenderas i december

GÄVLEI år förväntas vi handla för 41,4 miljarder kronor under december månad.

Annons
Det är alltså fyrtioentusenfyrahundramiljoner kronor.
I siffror: 41 400 000 000 kronor.
Vi ringde runt till en rad välgörenhetsorganisationer för att få exempel på vad pengarna skulle räcka till.

-Tanken börjar svindla, de här 40 miljarderna går ju att översätta i ungefär 13 miljarder dagsransoner näringsriktig mat. Om vi bryter ner det på de mest akuta situationerna i världen just nu: Södra Afrika där 12-15 miljoner människor svälter på grund av torkan, i Afghanistan där mellan fem och sju miljoner människor svälter och den torka som just nu håller på att orsaka en svältkatastrof på Afrikas horn som drabbar ett tiotal miljoner människor. Hade de haft logistiken hade de här pengarna kunnat fixa allt det här och mer, säger Peter Hjukström, kampanjledare för Världens barn, Radiohjälpen.

På Unicef, FN:s organ för bistånd till barn, drar man efter andan när man funderar på hur långt pengarna skulle räcka.
-För de pengarna hade vi finansierat tre års verksamhet i hela världen. Vi har en budget på 12-13 miljarder per år, säger Curt Bergmark som sitter i Unicefs svenska ledning.
-I vårt arbete mot barnarbete, barnsoldater och trafficking skulle vi kunna hjälpa miljontals barn varje år. Och gräva otroligt många brunnar. När man inte får tag på rent vatten får man diarré och dör av uttorkning. Vi skulle kunna rädda miljoner barn från det, säger han.

Röda Korset gör liknande beräkningar.
-Det är ofattbart mycket pengar, jag höll på att säga att det räcker till vår verksamhet i 178 länder, men den siffran har jag inte i huvudet.
Men ett tält för en flyktingfamilj kostar 1 400 kronor. Ett matpaket som räcker en månad kostar 100 kronor. En filt, det är många som flyr i katastrofområden och behöver lite värme, kostar 40 kronor. Och ett hygienpaket med schampo, tvättmedel, tvål, tandborste och tandkräm för tre månader kostar 30 kronor, säger Maude Fröberg, pressekreterare på Röda Korset.
Det innebär att 313 miljoner människor skulle kunna hålla sig rena och mätta i ett helt år(!) för våra julklappspengar.

-Det här är lite svårt att beräkna, men vad jag kan säga som exempel är att det krävs 1,2 miljarder för att hjälpa de 13 miljoner människor som svälter i Etiopien att komma ifrån den akuta svälten.
- År 2001 kostade totalt vår verksamhet i hela världen 321 miljoner kronor. Det säger en del om hur mycket 40 miljarder är, säger Rädda Barnens pressekreterare Titti Björsmo.

Barncancerfonden har andra ambitioner med pengarna:
-Vi skulle grunda ett forskningscentrum i världsklass i Sverige. Med såna resurser skulle alla duktiga forskare i hela världen vilja jobba där.
Sen skulle vi satsa på läkemedelsforskning speciellt för barn, och mycket på seneffekter, bieffekter hos barn som botats från cancer.
-I dag vet vi att år 2010 kommer 90 procent av de barn som drabbas av cancer finnas i U-länder. Där överlever bara ett barn av fem jämfört med tre av fyra i västvärlden. Det skulle de här pengarna ändra på.
Pengarna skulle räcka till allt det här, och lite till, säger Eva Gillström på Barncancerfonden.

-Det skulle räcka till ett rent Östersjön, säger Lennart Daléus, generalsekreterare för Greenpeace.
Som gammal centerpartist och kärnkraftsmotståndare finns ett annat relevant jämförelsetal. Att lägga ner kärnkraften.
-Det räcker gott och väl till det, vi skulle kunna ställa om hela energisystemet i Sverige för de pengarna, säger han och tillägger:
-Men jag önskar ju fortfarande alla människor en god jul, och att de får julklappar. Det tänker jag själv köpa, säger han.
MAGNUSLUNDQUIST

Mer läsning

Annons