Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

42-åring hotade personal i butik

GÄVLENågra minuter efter sex på tisdag kväll inträffade det andra hotintermezzot i en matbutik i Gävle på lika många dagar.

Annons
En 42-årig man misstänks ha hotat de anställda på Ica Brynäs på Sjätte Tvärgatan.
- Han skrek att han skulle märka oss, säger en kvinna som befann sig i butiken.
Några ögonblick senare ska mannen ha hotat en kvinnlig kassörska. Hon tryckte i panik på överfallslarmet.
Flera polispatruller kom till platsen inom några minuter. 42-åringen greps helt odramatiskt och fördes till polishuset i Gävle.
- Han har blivit okontant med personalen och ska ha uttalat hot och vält omkull ett ställ, säger Daniel Mattsson, turlagschef under kvällen.
Emellertid framkom ingenting under timmarna efter gripandet som får polisen att tro att det var fara för våld mot de anställda. Däremot kan 42-åringen ha psykiska problem. Eventuellt kommer han att överföras till psykiatrisk vård.
- Det kan bli så i förlängningen, säger Daniel Mattsson.

Skärrade
När Gefle Dagblad kommer fram till matbutiken på Brynäs råder det viss oreda. Nära det välta stället med matvaror har en ketchupflaska krossats mot golvet. De anställda är skärrade.
Dock var det knappast fara för våldsamheter, lugnar polisen.
- Men det är en storvuxen man som ryter. Jag förstår om man blir rädd, säger Daniel Mattsson.
Vid 20-tiden beslöt jourhavande åklagare att anhålla mannen som misstänkt för olaga hot.
Den andra incidenten på lika många dagar i en mataffär i Gävle slutade utan att någon kom till skada. Men under måndagens rån mot en Konsumbutik intill Södermalmstorg fick en manlig anställd ta emot minst ett knytnävsslag.
Den anställde hotades till att öppna kassaskåpet. Där förvarades en okänd summa pengar från säkerhetsboxarna vid kassorna.
- När personalen lämnar butiken kan rånare komma och trycka en pistol mot pannan och säga "nu går vi tillbaka", kommenterar Dick Malmlund, säkerhetschef vid Svensk Handel, branschorganisationen där ungefär hälften av alla matvarubutiker är medlemmar.
Malmlund utesluter inte att ett nytt säkerhetssystem kan komma att provas i Gävle. Säkerhetslösningar ska provas på två platser i Sverige.
Tanken är att ersätta bankomaterna - kunderna ska i stället kunna ta ut pengar i affärerna. Handla för 80 kronor, ta ut en hundralapp och lämna butiken med 20 kronor i plånboken.
De enda kontanter som hanteras i butiken med det nya systemet är den växel kunden får vid ett uttag.
- Det är ett system med slutna kassalådor. Inte en enda krona finns tillgänglig för en rånare, säger Dick Malmlund.
Ännu är det inte klart på vilka två orter man ska installera det nya systemet. På en direkt fråga utesluter Dick Malmlund inte att Gävle blir den ena.
- Det ska bli en mindre ort, säger han.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons