Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

450 kräksjuka

GÄVLE
Vinterkräksjukan vägrar släppa greppet om länssjukhuset i Gävle. Hittills har 200 patienter och 250 anställda varit drabbade.

Annons
Nu har sjukhusets epidemigrupp utarbetat en handlingsplan för att minimera smittspridningen vid kommande utbrott.
- Vi måste förbereda oss på att det här är något som kan bli bestående, säger chefläkare Lars Pettersson.
Aldrig tidigare har caliciviruset ställt till så mycket elände vid länssjukhuset som i år. Tio procent av personalen har varit sjukskrivna. Åtta procent av sängplatserna har varit upptagna av kräksjuka patienter. Ett par hundra operationer har ställts in.

Härjar fortfarande
Ännu har inte smittan ebbat ut. Senast i helgen var 13 sängar på ortopedkliniken upptagna av kräkpatienter. Sex personer ur personalen smittades och måste gå hem.
Handlingsplanen, som samordnas med sjukhusets katastrofplan, går ut på att förhindra smittan från att komma in på sjukhuset och att stoppa en intern spridning på sjukhuset.
Varje patient som läggs in ska kontrolleras. Den som har kräkts någon gång de senaste två dygnen ska läggas på en särskild "kräksal" eller skickas hem igen om behandlingen eller operationen inte är av akut karaktär.

Riskrutiner
Flyttning av patienter och personal mellan avdelningar ska undvikas. Riskrutiner i samband med matutdelning och mathantering i kök ska identifieras.
Om en epidemi bryter ut ska det gå att omfördela vårdplatser så att infektionskliniken kan ta emot fler patienter. Detta för att undvika överbeläggning på andra avdelningar.
Om operationsstoppp måste införas ska Bollnäs sjukhus utnyttjas som buffert. Patienter som så önskar ska kunna få åka dit för planerade opererationer.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons