Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

48-åringens vapen var laddat

/
  • Foto: Frank Julin Grovkalibrigt. Kriminaltekniker Åke Östberg lägger an med geväret som ska ha använts att hota en taxiförare med i tisdags. En 48-årig man greps flera timmar senare i sin lägenhet av Gävlepolisens insatsstyrka.

GÄVLE
Det hagelgevär som en 48-årig gävlebo misstänks ha hotat en taxichaufför med var laddat. Om mannen avlossat vapnet mot förarens bål eller huvud hade skadorna varit dödliga.

Annons
- Absolut, säger Åke Östberg, kriminaltekniker.

Vill inte prata
Det var på tisdagskvällen som en taxichaufför i Gävle larmade polisen. Han berättade att han hotats med ett gevär under en körning.
Polisen spärrade av ett stort område kring den adress på Brynäs där den misstänkte kunden släppts av. Efter flera timmar kunde 48-åringen gripas av polisens insatsstyrka.
Förhören med den misstänkte mannen har hittills gett klent resultat, enligt gävlepolisens utredare.
- Han vill inte prata, säger Anders Hellberg.
Såvitt känt finns ingen klar bild av vad som lett fram till det misstänkta olaga hotet, ännu mindre något erkännande.
Enligt uppgift föregicks färdtjänstresan av att bland andra 48-åringen drack alkohol i en lägenhet i Sätra. Men det förklarar inte varför han dolde ett hagelgevär under jackan och byxbenet, som misstankarna lyder.

Hål efter skottlossning?

Polisens tekniker har inte hunnit undersöka det hål i 48-åringens lägenhetsfönster som upptäcktes på tisdagskvällen.
Om det visar sig vara ett kulhål skulle det stärka vittnesuppgifterna som berättade om skottlossning i bostadsområdet på Ladugatan.
Dramat pågick under flera timmar med avspärrningar i området men själva gripandet var odramatiskt. Det kunde ske sedan polismän kastat in en telefon för att få kontakt med 48-åringen. Dennes egen telefon var avstängd och det enda livstecknet från mannen var att lamporna i hans lägenhet tändes och släcktes vid ett tillfälle.
När 48-åringen greps befann han sig i sin soffa med hagelgeväret bredvid sig.

Grovkalibrigt vapen
Åke Östberg beskriver vapnet som grovkalibrigt, i gott skick och avsett för småviltsjakt. Hur 48-åringen kommit över vapnet är inte känt, men inga uppgifter finns att det är stulet. Förutom vapnet har polisen tagit ett mindre antal hagelpatroner i beslag.
48-åringen är tidigare dömd för ett mord han begick 1979. Han högg då ihjäl en 17-årig flicka i en lägenhet i Gävle.
Skadorna som lett till att 48-åringen sitter i rullstol ska han ha ådragit utomlands vid ett fall från ett hustak.

Föraren får stöd
Den hotade taxiföraren vill inte prata med Gefle Dagblad. Men Magnus Carlsson, vd för Taxi Stor & Liten, berättar att föraren får allt stöd han kan tänkas behöva i form av både samtalsakut och psykologhjälp knuten till företagets krisgrupp.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons