Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år för Finska klubben

/
  • Finsk folkdans var ett av inslagen under festligheterna på Folkets hus.
  • Irja Olsson, tidigare ordförande, överlämnade blommor till systern Irma Larsson, nuvarande ordförande i Finska klubben i Gävle.

Sång, dans, musik och många gratulationer blev det när Finska klubben i Gävle firade sitt 50-årsjubileum i går. Festen började tidigt och fortsatte hela kvällen på Folkets hus i Bomhus.

Annons

När klubben bildades var 44 personer med på mötet i november 1958. Sedan växte skaran snabbt och som mest har klubben haft över 1 000 medlemmar. I dag är de cirka 200, men för ingen tynande tillvaro, enligt ordföranden Irma Larsson. Sverigefinska Riksförbundets ordförande Voitto Visuri kallade Gävleklubben för ett flaggskepp i förbundet.

– Nu börjar vi få tillbaka ungdomarna. Den tredje generationen Sverigefinnar bråkar på oss för att vi inte lärde dem finska, säger Irma Larsson.

Det ska bli ändring på det för i februari startar klubben språkskola för barn. Och klubben har en livaktig verksamhet på många områden, inte minst på kulturområdet. Populära är också matlagningskurserna för pensionärer som drar fulla hus varannan vecka.

Irma Larsson hoppas att föreningen kan leva vidare länge än. Även om leden av första generationens invandrare börjar tunnas ut finns det många som behöver kontakten med sina rötter, även i de yngre generationerna.

– Vi fyller en väldigt viktig funktion, säger Irma Larsson.

Musik, allsång, folkdans och festtal fyllde eftermiddagen i Folkets hus och dagen avslutades med festmiddag och dans.

Mer läsning

Annons